• DOLAR 32.601
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2496.078
  • ...
İskilipli Atıf Hoca`ya 86 Yıl Sonra İade-i İtibar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Şapka inkılabından 18 ay önce yazdığı `Frenk Mukallitliği ve Şapka` adlı kitabı gerekçe gösterilerek İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen İskilipli Atıf Hoca`ya 86 yıl sonra iade-i itibar yapıldı.

1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca için memleketi Çorum`un İskilip ilçesinde anıt mezar yapıldı. Anıtın açılışını Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç gerçekleştirdi. Daha sonra şehir meydanında halka hitap etti. Konuşmasında Şapka Kanunu`na muhalefet ettiği iddiasıyla Ankara Samanpazarı`nda asılan Hocaefendi`nin son gecesini anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Bülent Arınç, Atıf Hoca`yı İngiliz işbirlikçisi olmakla suçlayan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse`ye ise sert çıktı: "CHP milletvekili Tufan, sana memleketinden cevap veriyorum. Unutma Meclis`te yaptığın hakaretin hesabını bu millet senden soracaktır. Ağzını doldura doldura yaptığın hakaretini sana, bu insanın memleketinden 10 misliyle iade ediyorum. Geçmişte işlediğiniz cinayetlerin hesabını vereceksiniz. CHP de verecek."

İskilipli Atıf Hoca, şapka kanunundan 18 ay önce yazdığı `Frenk Mukallitliği ve Şapka` adlı kitabından ötürü 7 Aralık 1925`te tutuklandı. 26 Ocak 1926`da Ankara İstiklal Mahkemesi`nde yargılandı. Savcı, İskilipli Atıf Hoca için 3 yıl hapis cezası istedi. Mahkeme, müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Ertesi gün, mahkeme reisi Kel Ali (Ali Çetinkaya), müdafaa yapmaya gerek görmeyen İskilipli Atif Hoca`yı idama mahkûm etti. Atıf Hoca, 1 hafta sonra Ankara Samanpazarı Meydanı`nda asıldı. Mezarı dahi gizlenen İskilipli Atıf Hoca`nın kabrini 82 yıl sonra eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay buldu. Şafaktepe Parkı`ndan çıkarılan kemiklerde yapılan DNA testi sonucu Atıf Hoca`nın naaşına ulaştı ve cenaze namazı kılındıktan sonra İskilip`e defnedilmesine vesile oldu.

Arınç, Çorum`da gazetecilerle yaptığı kahvaltıda ise tutuklu milletvekillerinin tahliye girişimlerini değerlendirdi. Tutuklu vekillerin hangi şart altında olursa olsun serbest bırakılarak yasama faaliyetlerine katılması gerektiğini savunan Arınç, yapılacak düzenlemede Hizbullah örneğinde olduğu gibi başka kişilerin de tahliye edilmesinin önüne geçilecek ifadelerin yer alması gerektiğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir