• DOLAR 32.593
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2508.834
  • ...
Rusya Müslüman Kadınlar Birliği Kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rusya’nın 50-den çok bölgesindeki müslüman kadın örgütleri yöneticilerinin katıldıkları kongrede Türkiye, İran, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi bazı ülkeler ve Baltık cumhuriytlerinden konuklar da hazır bulundu.

Rusya Müftüler Şurası başkanı Ravil Gaynuddin muhabirimize konuşurken ayırlı işlerde erkekleri geride bırakan müslüman kadınların bilgeliğini ve beçerikliliğini layikiyle takdir etti. Günümüzde Rusya Federasyonunda müslümanların 4 büyük ruhsal merkezi çalışıyor. Ancak aralarında aktif işbirliği yapılmıyor. Kadın örgütler de işbirliği kurmayı kolayca başardı.

Ravil Gaynuddin şunları söyledi: Her şey Allahın elindedir.Erkekler de hayırlı işlerdeki becerikliğini gösterecekler. Kanımca, Müslüman kadınlar birlik kurmakla hepimize becerikliliğin örneğini verdi. Toplumuzun karşı karşıya bulunduğu sorunları ortak çabalarla çözüme bağlamak, tehlikelere karşı koymada hep birlikte davranmak lazım. İslam üzerine darbe indirmek, müslümanların imajını lekelemek istiyenlerin çabalarına beraber karşı koymak,daha kolay olur.

Naila Ziganşina oy çoğunluğuyla Rusya Müslüman kadınlar Birliği başkanlığna seçildi. 7 yıl içinde Naila Ziganşina’nın başkanlık ettiği Tataristan Müslüman Kadınlar Örgütü yoğun faaliyetler yürütmekle kendini tanıttı. Çabalarıyla büyük ilgi uyandıran fetsivaller ve yarışmalar organize edildi. Bunlardan biri, İslam kurallarına uygun giysi yapımcılarının yarışmalarıdır.Bu uluslararası yarışmalara Türkiye,İran,Mısır,Birleşik Arap Emirlikleri ve başka ülkelerden modacılar da katıldı. Yine Tataristan Müslüman kadınlar

Birliğinin çabalarıyla müslüman bayramlarını organize etmekle görevli Ajans,aile merkezi kuruldu. Tataristan Müslüman Kadınlar Örgütü 2007-de hayır kurumlarının yarışmalarını kazandı.

Rusya Müslüman Kadınlar Birliği başkanlığına seçilen Naila Ziganşina’nın etkinlik projeleri çoktur.

Naila Ziganşina şunları söyledi: Bana oy vermiş olanların umutlarını boşa çıkarmamak için var gayretlerimi göstereceğim. Kongreye katılanların aktifliği beni çok sevindirdi. Çünkü Rusya Müslüman kadırnlar birliğinin sadece kağıt üzerinde olmayacağını, aktif faaliyet yürütecek bir örgüt olacağını anladım. Ben çocukları severim ve hepsinin mutlu olmalarını isterim. Bunun için çocukların ve ailelerin hayrına olan eylemlerde bulunacağız. Kadınların haklarını koruma merkezine ve kadınlara iş sağlamakla uğraşacak merkeze ihtiyac var. Bence Rusya müslüman kadırların bir moda evine ihtiyaçı da var.

Naila Ziganşina’ya göre, Rusya Müslüman kadınlar Birliğine bağlı Uluslararı işlerle görevli bir komite faaliyette bulunacak. Rusya Müslüman Kadınlar Kongresinin kararına göre,Kuveyt İslam ve Vakıflar bakanı yardımcısı şeyh Falah’ın eşi ve İstanbul müftüsü yardımcısı bayan Kadriya Erdemle Rusya Müslüman Kadınlar Birliği onur üyeleri oldu.

Şeyh Ravil Gaynuddin, Rusya Müslüman Kadınlar Birliğinin faaliyetleri sonucunda Rusya müftüsü yarımcılığına kadının atanması ihtimal dışı değil,dedi ve şunları söyledi;

Rusya’daki İslamın uzun ve zengin bir tarihi var. Dünyanın hiç bir yerinde kadı ve Müslümanların Diyanet İşleri Müdürlügü yönetim kurulu üyesi olan kadınlar yoktu. Rusyada ise vardı. Muhlisa Bubi,söz konusudur. Bir kadın Müftü yardımcısı olup sosyal güvenceler,eğitim,kültür,hayırseverlik sorunlarıyla uğraşırsa,sevinirim.

Muhlisa Bubi 1917 yılı Müslümanlar Kongresinde kadı seçildi. Kadının,Şeriat mahkemesi yargıcı olmasının diğer bir örneği yok.Rusya Müslüman Kadınlar Kongresinde hüküm süren hava, Müslüman toplumunda değişimler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu gösterdi.

Rusyanın Sesi

Bu haberler de ilginizi çekebilir