• DOLAR 32.601
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2507.321
  • ...
Türkiye Tarımsal Alanda Kırgızistan'a Model Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KIRGIZİSTAN - Kırgızistan programının ilk gününde Başkent Bişkek'te Başbakanlık konutuna geçerek Başbakan Ömürbek Babanov ile bir araya gelen Bakan Eker, Türkiye'nin birikimlerini paylaşmak ve kardeş ülke Kırgızistan'ın gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmak üzere geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin önde gelen işadamları Mahmut Aslan, Faruk Bayrak, Murat Yörük, Hasan Girenes, Ethem Sancak, Adil Tekdemir ve Keskin Keskinoğlu ile Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ve 5 bürokratın katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette Bakan Eker, Kırgızistan'da tarım ve hayvancılık alanında hangi yatırımları yapabileceklerini araştırmak ve bilgi alışverişinde bulunmak üzere geldiklerini söyledi.

Türk tarımının hasıla bakımından son 9 yılda Avrupa'da birinciliğe, Dünya'da ise onbirinci sıradan yedinciliğe yükseldiğini belirten Bakan Eker, " Sahip olduğumuz bilgi birikimini kardeş Kırgız halkıyla paylaşmak istiyoruz. İki kardeş halkın ele ele vererek neler yapabileceğini göstermek üzere geldik" dedi.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından her alanda işbirliğinin ivme kazandığını vurgulayan Bakan Eker, iki ülke hükümetleri arasında vize muafiyeti, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin işleyişi hakkındaki anlaşma ve iki ülke ilişkilerinin 20. yıldönümü nedeniyle imzalanan anlaşmaların yanı sıra iki ülke cumhurbaşkanlarının ziyaretleriyle pekişen ilişkilerin üst seviyeye çıktığını ifade etti.
Bakan Eker, Türkiye'nin Kırgızistan'a maddi ve manevi her türlü yardım ettiğini dile getirerek, son iki yılda Kırgızistan'a 20 milyon dolar hibede bulunulduğunu, 15 milyon dolar TİKA aracılığıyla destek sağlandığını ve 50 milyon dolar civarında borcunun silindiğini hatırlattı.

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye ile Kırgızistan arasında ticaret hacminin 8 kat artarak 230 milyon dolara ulaştığını belirten Bakan Eker, iki ülke arasındaki mevcut siyasi potansiyelin ticari ilişkilere yansıtılması gerektiğini kaydetti.

Bakan Eker, Türkiye'nin Kırgızistan'ın kalkınması için desteğini sürdüreceğini ifade ederken, bir milyon 300 bin tarım arazisi bulunan Kırgızistan'a destek olmak ve yatırım yapmak istediklerini, bunun için görüşmeye ve girişimlerde bulunmaya geldiklerini anımsattı.

Bakan Eker, Kırgızistan'da mevcut tarım alanındaki zenginliklerin doğru bir şeklide kullanılması durumunda çok başarılı olunacağına dikkati çekti. Bakan Eker, Kırgız tarafına, Türkiye olarak, Kırgızistan'ın tarım arazilerinin kısa, orta ve uzun vadeli olarak master planının çıkarılması için teklifte bulundu.

Başbakan Babanov da Kırgızistan'ın topraklarında Türk kardeşlerini ağırlamaktan büyük onur duyduklarını belirterek, Türkiye hükümetinin ve halkının verdiği desteği hep yakından hissettiklerini belirtti ve teşekkür etti. Babanov, Türkiye'den gelen işadamlarının çok büyük sermaye birikimleri olduğunu hatırlatarak, "Her firma bir fabrika kursa bize yeter. Türk işadamlarını Kırgızistan'a yatırım yapmaya davet ediyorum. Yatırım yapmak isteyenler için her türlü kolaylığı sağlayacağız" dedi.

Bakan Eker, Kırgızistan ziyareti kapsamında Bişkek'e 40 kilometre mesafede bulunan Patrovka köyünde Kırgız-Türk-Alman ortaklığında kurulması planlanan büyükbaş yetiştirme çiftliğinin temel atma törenine katılacak. Ayrıca ziyaret boyunca Kırgızistan Tarım Bakanlığı'nda ikili ve heyetler arasında görüşmelerde bulunacak. Bakan Eker ve beraberindeki heyet Pazartesi günü Bişkek'ten ayrılacak. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir