• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Baraj kapağının kopması nedeniyle çardaklar sular altında kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğil'e bağlı Selman Mahallesi'nde bulunan Dicle Hes Barajı'nın 3 kapağından biri tazyikli su nedeniyle dün kopmuştu. Kopan kapağın ardından akan tazyikli su, nehir seviyesinde yükselmeye neden olurken Batman'ın Hasankeyf ilçesinde Dicle Nehri kenarındaki çardaklar sular altında kaldı.

Dicle Nehri kenarında bulunan çardaklar sular altında kalırken su üzerinde kurulmuş olan çardaklarında alabora oldukları görüldü. Yükselen sulardan dolayı kümesleri su altında kalan tavuklar ağaçlara çıkarken, ördekler de yükselen suda yüzdüğü görüldü.

Hasankeyf'te su seviyesinde yaşanan yükselme nedeniyle İLKHA'ya bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, "Dicle Barajı'nın kapağının patlaması sonucu Dicle Nehri bugün baya yükseldi. Çardakçı arkadaşlarımızın zararı olmuştur. Çardakların zarar görmesinin nedeni tarihi eserlerin taşınması için yapılan köprünün eğimli olmasından dolayıdır. Tabi Dicle Nehri hırçın günlerinden birini yaşıyor. Daha önce barajlardan dolayı su çok az geliyordu. Bu yıl doğuda kar ve yağmurun çok yağması barajların dolması Dicle Nehri'nin yükselmesine neden oldu. Baraj kapağının patlaması büyük bir felakete yol açmadan kontrole alındı." dedi.

Garzan, Botan ve Dicle'nin birleştiği Ilısu'da su seviyesinin çok yükseldiğine dikkat çeken Akdeniz, "Hasankeyf'te suyun seviyesi baya yükseldi, son yılların en yüksek seviyelerden bir tanesi bu seviyedir. Yapılan barajlardan dolayı su bu kadar yükselmiyordu. Bu bugün baya yükseldi halen de yükseliyor. Çardakçılarımız büyük bir zarar gördü. Çevrede köyle taşınıyor. Özellikle Ilısu'da birkaç köyün yukarıya doğru taşındığını duydu. Bizimde çardakçılarımızın her şeyi sular altındadır. İnsanların işyerleri gitti. Esnafımız günahtır. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı ama doğa olayıdır yapılacak bir şey yoktur. Mağdur olan arkadaşlarımızın haklarının bir şekilde verilmesi gerektiğine inanıyorum. Ilısu'da su daha çok yükselmiş. Garzan, Botan ve Dicle'nin birleştiği yerdir. Orada sular daha çoktur. Ilısu'daki tünellerinde dolacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Suyun yükselmesi bizi endişelendiriyor"

Hasankeyf'te çardak işleten esnaf Fahreddin Süzer, "Kapağın koptuğunu dün akşam haberlerde gördük. Beklemiyorduk su mevsim normalinin çok üstünde. Dünden beri Hasankeyf'te Dicle Nehri yaklaşık 3 buçuk metre yükselmiş. Çardaklara nehir yataklarında bulunan yapılara zarar veriyor. Temennimiz suyun daha fazla yükselmemesidir. Suyun şiddeti 20 yıllık ağaçları devirdi. Zemini bozdu. Birçok yapı sular altında kullanılamaz durumdadır. Konuyla ilgili yetkililerden sadece sosyal medyadan alabildik. Alınan önlemler acısından hiçbir haber almadık. Suyun daha fazla yükselmemesini temenni ediyoruz. Nehir kenarında hem işyerlerimiz hem de evlerimiz var. Son yıllarda suyun bu kadar yükseldiğini görmediğimiz için millet biraz yatağa yanaştı. Bundan sonraki süreçte yetkililerin bizi bilgilendirmesini istiyoruz. Suyun yükselmesi bizi endişelendiriyor. Bundan sonrası içinde endişeliyiz." şeklinde konuştu.  (Mehmet Sait Çelik -İLKHA) 












































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir