• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Suriyeli Meryem`in tek isteği protez bacaklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'deki iç savaş ardında çok sayıda ölü, yaralı ve hüzünlü hayat hikayelerini de bıraktı. Kimi rejimin hava saldırılarında kimi çatışmalarda hayatını kaybederken, ağır yaralanan, uzuvlarını kaybeden veya yaşadıkları korkuyla ağır travma yaşayan Suriyelilerin sürdürdüğü yaşam yürek burkuyor. Bu travmayı yaşayanlardan sadece biri olan 15 yaşındaki Meryem Hamdo, rejim güçlerinin hava saldırısında her iki bacağını da kaybederek, engelli kaldı.

Suriye'de rejime ait uçakların temmuz ayında İdlip kentine düzenlediği hava saldırısında bombalardan biri Hamdo ailesinin evine düştü. Bombanın patlamasıyla 15 yaşındaki Meryem Hamdo'nun ağabeyi hayatını kaybederken, Meryem'de iki bacağını kaybetti. Ailenin diğer fertleri de vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçalarıyla hafif yaralandı.

Ağabeyinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda bacakları kopan Meryem, 2 ay önce ablası tarafından tedavi için Türkiye'ye getirildi. Önce İstanbul'da ardından Kahramanmaraş'ta tedavi edilen Meryem'in doktorlar, ancak elektronik protez ile yürüyebileceğini söyledi.

Ailesinin elektronik protezi karşılayacak gücü olmadığı için Meryem ablası Fatma Abdo (30) ile birlikte Gaziantep'e geldi ve kalacak yerleri olmadığından dolayı Gaziantep'teki İhsan ve Hizmet Derneği'nin 3 katlı İyilik Evinde kalan Meryem, elektronik protez takılması için hayırseverlerden yardım bekliyor.

Her iki bacağını kaybettiğinden dolayı yatağa bağlı olarak yaşamını sürdüren talihsiz Meryem, tek isteğinin yeniden yürüyebilmek olduğunu söyledi.

Hayatının bu savaş yüzünden altüst olduğunu anlatan Meryem, tekrar yürüyebileceği günün hayalini kurduğunu, protez bacaklarına kavuşup ülkesine ve ailesinin yanına dönmek, tekrar okuluna devam etmek ve arkadaşları ile oynamak istediğini belirtti.

Saldırı anını gözyaşları içinde anlatan Meryem, Suriye'de evlerinde kardeşleriyle oturduğu sırada uçak sesi duyduğunu ve bir bombanın evlerine düşmesi sonucu ağabeyinin gözlerinin önünde öldüğünü ve kendisinin de bacaklarının koptuğunu söyledi.

"Hastanede ayaklarımın olmadığını görünce ağlamaya başladım"

Saldırının ardından sadece bir kişinin kendisini kucaklayıp arabaya bindirdiği o anı hatırladığını anlatan Meryem, "Evde oturduğumuz sırada bir uçak sesi duydum ve sonra da bir patlama oldu. O an baktım ki ağabeyim kanlar içinde yer kalmış. Bende bacaklarımı hissetmiyordum. Hastanede gözlerimi açtım ve ayaklarımın olmadığını görünce ağlamaya başladım." dedi.

Tedavi için Türkiye'ye geldiğini belirten Meryem, doktorların kendisine ancak elektronik protez bacak takılması ile yürüyebileceğini söylediğini belirterek sağlığına kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

"En çok Suriye'ye ailemin yanına dönmeyi istiyorum"

Tedavi olduktan sonra Suriye'ye ailesinin yanına dönmek istediğini belirten Meryem, "Hayatım şu an alt üst olmuş durumda. Ağabeyimi ve bacaklarımı kaybettim. Allah kimseye böyle acı yaşatmasın. Biz Türkiye'ye geldik, çünkü bize yardım edecek tek yerin burası olduğunu biliyoruz. Gaziantep'te bu iyilik evinde kalıyorum. Sağ olsunlar tedavi sürecinde bize yardımcı oluyorlar. İnşallah protez bacaklarıma kavuşur, en azından yatağa bağlı olmaktan kurtulurum, okuluma gider ve arkadaşlarıma kavuşurum. En çok Suriye'ye ailemin yanına dönmeyi istiyorum. Yine arkadaşlarımla gezmeyi ve okula gitmeyi çok özlüyorum." ifadelerini kullandı.

"Her iki bacağını kaybettiği için elektronik protez lazım"

İhsan ve Hizmet Derneği Başkanı Ali Kırmızı da Meryem Hamdo'nun tedavi sürecinin devam ettiğini ve kalacağı yerleri olmadığı için kendilerine ait İyilik Evi'nde ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Kırmızı, bombalı saldırıda her iki bacağını da kaybeden Meryem'in tekrar yürüyebilmesi için elektronik proteze ihtiyaç olduğunu ve bu protezlerinde çok pahalı olduğunu belirterek, bu konuda yetkililerden ve hayırseverlerden destek beklediklerini belirtti.

Meryem'in 4 ay önce tedavi için Suriye'nin İdlip kentinden Türkiye'ye geldiğini belirten Kırmızı, şunları söyledi:

"Meryem 4 ay önce hava saldırısında evlerine bomba düşmesi sonucu ağabeyini kaybediyor. Kendisi de iki ayağını birden kaybediyor. Acil bir şekilde ambulansla Türkiye giriş yapıyor. İlk olarak İstanbul'a gidiyor ve bir müddet tedavi olduktan sonra Kahramanmaraş'a sevk ediyorlar. Kahramanmaraş'ta da kalacak yerleri olmadığı için bizim Gaziantepteki iyilik evimizi öğreniyorlar. Bize ulaştıklarında da biz, Meryem'i iyilik evimize getirdik. Yaklaşık 3 aydır Türkiye'de tedavisi devam ediyor. Şu an ayaklarının yaraları iyileşme noktasına geldi. Bu süreçten sonra Meryem'e protez ayak lazım. Protezleri normal protez olmuyor. Çünkü her iki bacağını kaybettiği için ayaklarına elektronik protez takılması lazım. Bu protezde maalesef şu an 20 bin dolar gibi bir meblağ tutuyor. Meryem kızımız ayaklarının olmamasını kaldıramıyor. Meryem kızımızın yürümesi 20 bin dolara bağlı. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ama meblağ çok yüksek olduğu için zorluk çekiyoruz. Meryem kızımız için hayırseverlerden bir destek bekliyoruz." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir