• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kapağı kopan Dicle Barajı havadan görüntülendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğil'e bağlı Selman Mahallesi'nde bulunan Dicle Hes Barajı'nın 3 kapağından biri tazyikli su nedeniyle dün kopmuştu. Kopan kapağın ardından akan tazyikli su, nehir seviyesinde yükselmeye neden olurken İLKHA ekibi dronla bölgeyi havadan görüntüledi.

Dicle Nehri üzerinde sulama, içme suyu ve enerji amaçlı inşa edilen ve 2000 yılından beri işletmede olan Dicle Barajında son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle rezervuarda su seviyesi hızla yükseldi.

Seviye yükselmesini kontrol altına almak gayesiyle üç adet olan Baraj dolusavak kapaklarından bir adetinin açılması çalışması esnasında dün saat 18:30 sularında radyal kapak kazaen yerinden koptu.

Bunun neticesinde barajdan yaklaşık saniyede 1600 metreküp su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaya başladı.

Yaşanan bu olayın ardından yetkililer uyarılarda bulundu. Diyarbakır Valiliği konuyla ilgili kriz masası oluştururken, tedbir amaçlı nehir kenarındaki mahallelerde bazı evlerin boşaltılması kararı alındı.

Nehir kenarındaki evler jandarma tarafından boşaltılırken, AFAD Ekipleri de On Gözlü Köprü civarında sık sık anons yaparak, tedbir alınmasını istedi. Kimi esnafın çay içmek için nehir kenarına bırakılan masa ve sandalyeleri topladığı görüldü.

Valilik uyardı

Valilik tarafından yapılan uyarıda, "Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir." Denildi.

Suyun tahliyesi 3 gün sürecek

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Suyun tahliyesinin yaklaşık üç gün sürmesi beklendiğinden yetkili makamlar tarafından bildirilmesine kadar bu hassasiyetin sürdürülmesi ve tedbirlerin terk edilmemesi can ve mal emniyeti için çok önemlidir. Bütün vatandaşlarımızın dikkatine sunarım." İfadelerini kullandı.

Dün akşam yaşanan olayın ardından bu sabah bölgeye giden İLKHA ekipleri, dronla havadan çekim yaptı.

Çekilen görüntülerde, akan suyun büyük bir tazyikle aktığı ve nehir seviyesinde yükselmenin meydana geldiği görüldü. (Hamza Adiyaman, Ramazan Zeren- İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir