• DOLAR 32.57
  • EURO 34.893
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Bitlis`te sel ve heyelan: Yollar kapandı evler yıkıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Meydan, Kavakbaşı Yazıcık köylerinde sağanağın ardından meydana gelen sel ve heyelandan dolayı okullar, evler, sağlık ocakları sular altında kalırken, onlarca köye ulaşım sağlanamıyor.

Bazı evler yıkıldı

Heyelan nedeniyle yollar kapanırken, dağlardan inen kayalar yolları kapattı. Sağanak nedeniyle Meydan Deresinde taşkın riski yaşandı. Sel nedeniyle köylerdeki ev, işyerleri, okul ve sağlık ocakları sular altında kaldı. Meydan Taşyol ve Yuvalıdam köylerinde de bazı evlerin yıkıldığı, gelen bilgiler arasında. Ancak kapanan yollar nedeniyle köylere ulaşılamıyor.

İl özel idare ekipleri ise sel felaketi ve heyelan nedeniyle kapanan yolların açılması, su altında kalan okul ve evlerdeki su tahliyesi için seferber oldu.

Heyelan ve sel felaketinin meydana geldiği alanda incelemelerde bulunan Mutki İlçe Özel İdare Müdürü Erkan Coşkun, büyük bir sel felaketi ve heyelanın oluştuğuna dikkat çekerek, tüm imkânlarını seferber ettiklerini söyledi.

"Nerdeyse tüm köy ve mezra yollarımız kapandı"

Coşkun, "İlçemize bağlı Kavakbaşı, Meydan ve Yazıcık bölgemizde son bir haftadan beri yağan yoğun yağmur neticesinde meydana gelen sel ve heyelandan dolayı neredeyse tüm köy ve mezra yollarımızın ulaşıma kapandığını görmüş bulunmaktayız." dedi.

"Birkaç köyümüzde evler yıkıldı"

Köylerin içme suyunun da zarar gördüğünü dile getiren Coşkun, şunları söyledi: "Yine birçok köy ve mezra yollarımızda heyelandan dolayı içme suyu şebekelerinde kopmalar meydana geldi. Çoğu köy yollarımızda bulunan menfezlerinde yoğun yağış nedeniyle bozuldu. Birkaç köyümüzde evler yıkıldı. Şu an çok şükür can kaybımız yoktur. Ekiplerimizle birlikte, gece gündüz demeden yol açma çalışmalarımız devam etmektedir. Su taşkınları ve sel nedeniyle Meydan İlköğretim Okulumuz bir metrenin üzerinde yağış içine almış durumda."

"Tüm ekiplerimizle gece gündüz çalışıyoruz"

Hasar tespit çalışmalarının devam etiğini vurgulayan Coşkun, bir hafta içerisinde tüm köylere ulaşımı sağlayacaklarını kaydetti.

Coşkun, açıklamasının devamında, "Hasar tespiti için ekiplerimiz ve mühendislerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu an 3 bölgemizde yaklaşık 16 iş makinemiz, 3 büyük kato, 3 kiralık kepçemizde çalışmaktadır. İnşallah bir hafta içerisinde tüm köylerimize ulaşımı sağlayacağız. Heyelandan dolayı yaklaşık 40 köy ve 45 mezra yolumuz ulaşıma kapalı durumda." diye konuştu.

İş yerlerinin sular altında kaldığından dolayı büyük mağduriyetler yaşadığını belirten köylülerden Erdal Akın ise şunları söyledi: "Yılda 2-3 defa buraya sel basıyor. Bayağı hasarımız oluyor. Yılda birkaç kez burayı boşaltıyoruz. Büyüklerimize, vekillerimize ve bakanlarımıza sesleniyoruz. Artık buna bir çözüm bulsunlar. Hem ekmek fırınım hem de kahvem sular altında kaldı. Okulumuz sular altın. Yaklaşık 20 çuval unum, fırında sular altında kaldı. Dinamolarımız, makinelerimiz, malzemelerimiz sular altında kaldı. Yetkililerimizden destek bekliyoruz." (Şükrü Tontaş-İLKHA)


































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir