• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domateste hastalık nedeniyle meydana gelen ürün kayıplarını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer'in önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı Pakdemirli, Bakanlıklarına hastalık ve zararlılar nedeniyle ürün kaybı yaşandığına dair bilgi ulaşmadığını açıkladı.

Pakdemirli, "2017 yılında domates hastalık ve zararlıları nedeniyle ürün kaybı yaşandığına dair Bakanlığımıza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir." dedi.

Desteklemelerle ilgili açıklamada da bulunan Pakdemirli, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 İle proje bazlı yatırımlara destek verildiğini, verim ve kalite yönüyle öne çıkacak yeni yerli sebze çeşitleri başta olmak üzere tohumculuğa yönelik AR-GE çalışmaları ve desteklerinin artırılacağını açıkladı.

Yaş sebzelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi ile hasat sonrası miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi için Araştırma Enstitülerince çalışmalar yürütüldüğünü de anlatan Bakan Pakmedirli, "Bakanlığımızca tarımsal ürünlerin pazarlanması, üreticilerin pazar paylarının artırılması amacıyla, kooperatif ve üretici birliklerinin kurulması teşvik edilmekte olup, bu kapsamda gerek eğitim, bilgi ve teknik destek, gerekse de kredi desteği sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)