• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Kumar oynayıp da abat olan bir insan yoktur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam inancı ve ahlakına muhalif olan pek çok batıl davranış gibi yılbaşı kutlamaları ve piyango kumarının da İslam'da yerinin olmadığına dikkat çeken Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, Müslümanların bu haramlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

Yılbaşında yapılan gayrı ahlaki kutlamalar ve şans oyunları adıyla oynatılan piyango çekilişi hakkında değerlendirmelerde bulunan Müftü Altıok, yılbaşı kutlamalarının Hazreti İsa'nın getirdiği öğretiler ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade etti.

Altıok, Seyyid Kutub'un, "Hayata hükmetmeyen İslam, İslam değildir. İslam'ı hayatına taşımayan Müslüman, Müslüman değildir." sözüne atıfta bulunarak, "Allah Resulünden, ömür boyu kendisine ışık ve rehber olunacak bir tavsiyede bulunmasını isteyen bir sahabeye, Allah Resulü şu tavsiyede bulunuyor, 'De ki, Allah'a iman ettim, sonra da dost doğru ol.' Kur'an-ı Kerim, madem ki ilahi bir mesajdır ve madem ki Allah Resulü aleyhisselatu vesselam, onunla bizleri irşat eden ve yürüyen bir Kur'an idi, o zaman bizlerin İslam'ın bereketini, rahmetini, kucaklayıcılığını, huzurunu, birlik ve beraberliğini, ümmet bilincinin şuurunu yakalayabilmemiz için toplumun bütün fertlerinin İslam'ı yaşama gibi bir ideali olması gerekiyor." dedi.

"Yılbaşı kutlamaları Hazreti İsa'nın miras bıraktığı bir kutlama tarzı değildir"

Altıok, "Peygamber Efendimizin, Kur'an'ın ilkelerini açıklarken 'Kim bir kavme benzerse ondandır.' şeklindeki ikazını önemsemeyerek, Allah korusun, hafife alarak şuursuzca, tamamen Hristiyan ve Yahudilerin şirk ve Allah'a ortak koşan, asla ve asla Hazreti İsa'ya Müslümanlar olarak yakıştıramayacağımız ve Hazreti İsa'nın getirdiği öğretileri ile hiçbir alakası bulunmayan yılbaşı kutlamaları inancımıza aykırıdır. Çünkü Hazreti İsa, bütün Peygamberlerin yaptığı gibi insanları Allah'ın birliğine, kulluğuna ve itaatine davet etmiştir. Yılbaşı kutlamaları İsa Aleyhisselam Efendimizin tasvip ettiği ve miras bıraktığı bir kutlama tarzı değildir." ifadelerini kullandı. 

Hıristiyan ve Yahudilerin dinden koparak adeta dine savaş açarak yaptıkları kutlamaları Müslümanların reddetmesi gerektiğine işaret eden Altıok, "Onlar gibi dinin dışına çıkarak, onlar gibi tepinmek, sarhoş olmak, kumar oynamak ve kumarı çağrıştıran piyango çekilişlerine katılmak Müslümanların yapabileceği bir iş değil.  Allah, Kur'an-ı Kerimde 'Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytanın işinden olan pisliklerdir. Bunlardan sakının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.' diye buyuruyor. Eğer bu tür kutlamalardan uzaklaşmaz isek batar gideriz. Allah'ın gazabına ve azabına duçar oluruz. Bu tür işlerde asla bir hayır ve fayda yoktur. İslam bu tür kutlamaları kesinlikle reddetmiştir." ifadelerini kullandı.

"Şeytan, içki ve kumarla sadece aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?" ayetini hatırlatan Müftü Altıok, "Kur'an aynasına bakmayan bir insan, ne Allah-u Teâlâ'yı hakkı ile tanıyabilir ne Kur'an'ı anlayabilir ne de kendinden haberdar olabilir. Kim kendi haddi, hududunu ve kaçınması gereken hususları bilmezse, o insan, hakkıyla Rabbini de tanıyamaz." diye belirtti.

"Başımıza gelen musibetler Müslümanların uyanması için bir ikazdır"

Müslümanların kendilerine has güzel değerlerinin olduğunu, Yahudi ve Hristiyanların adetlerine yeltenmeye ihtiyacın olmadığını anlatan Altıok, haramlardan kimseye hayır gelmeyeceğini söyledi.

Medeniyet iddiasıyla ortaya çıkan fakat insanlıktan nasibini almamış olanların, mazlumları ve özellikle Müslümanları insan yerine koymadıklarını belirten Altıok,  Bizi rencide eden, ciğerimizi yaralayan ve bizi üzüntüye boğan manzaralar, aslında Müslümanların uyanması için bir ikazdır. Buna rağmen gençler, aileler ve toplum olarak bize emanet olarak bırakılan, sımsıkı sarılmamız durumunda sapıtmayacağımız Allah Resulü aleyhisselatu vesellemin deyimi ile Kur'an ve sünnet-i seniyyeyi biz hayatımızın dışına itersek, o zaman Allah'ı Teâlâ'nın rahmetinden peşinen kendimizi kendi elimiz ile dışlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Altıok, "Kumar oynayıp da abad olan, refaha kavuşan ve ömrünü sonuna kadar huzurla yaşayan hatta o kazandığını yiyebilen bir insanın olduğuna inanmıyorum. Kumar; hem kişiyi hem aileyi tahrip eden bir bomba, bir dinamittir. Bu haramlardan uzak durmak için tavır koyalım ve iradeli olalım." diye konuştu. (Murat Orhan- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir