• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Boşanmalardaki artışın sebebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplumda artan boşanmalara ilişkin İLKHA'ya konuşan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, İslami ölçüler çerçevesinde, karşılıklı muhabbet ve sevgiyle yapılan evliklerin neticesinde sağlam aile yuvalarının oluşturulacağına dikkat çekti.

Evliliklerde bilgi ve bilincin çok önemli olduğunu vurgulayan Müftü Geylani, erken ve kadının karşılıklı rızasının alınması gerektiğini aksi takdirde sağlıklı bir evliliğin gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Boşanmalarda yaşanan artışın nedenine değinen Geylani, "Boşanmalardaki artışın sebebi yeni neslin, kendi başına yaşamak istemesi, keyfine göre hareket etmek istemesidir. Evlenmemizin ana gayesi, ana hedefi, iyi bir nesil yetiştirmek, huzurlu bir aile oluşturmak, anne babaya karşı saygılı ve hürmetli olmaktır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) bir hadisinde, 'Büyüklerini saymayan, küçüklerini de sevmeyen bizden değildir.' buyuruyor. Büyüklere karşı saygının ne demek olduğunu, küçüklere karşı da şefkatin ne demek olduğunu güzel bir şekilde öğrenmemiz lazım." dedi.

"Yeni nesli hem ilmi hem de manevi yönde yetiştirmeliyiz"

Yeni yetiştirilen neslin sadece bilim yönünden geliştirilmeye çalışıldığını belirten Geylani, manevi eğitimin de verilmesi gerektiğini anlattı.

Geylani, "Bir insan, anne babasının hakkını ödeyemez.  Anne babanız siz küçükken, konuşmasını bilmezken, yürümesini bilmezken, aklınız bazı şeylere ermezken onlar sizi büyüttü. Sizi en güzel şekilde yetiştirmek için çaba ve gayret sarf etti." ifadelerini kullandı.

"Allah yalnız kendisine kulluk sunmanı ve ana babana karşı nazik davranmanı kesin hükme bağladı. Eğer ana babadan biri ya da her ikisi yanında yaşlılık çağına ererlerse, sakın onlara 'öf be, bıktım senden' deme, onları azarlama; onlara tatlı ve saygılı sözler söyle." ayetine atıfta bulunan Geylani, "Şefkati ve merhameti aile yapısında güzel bir şekilde sağlarsak, inanıyorum ki boşanmalar bitecek." diye belirtti.

"Karşılıklı sevgi, saygı, hürmet olacak"

Eşlerin, birbirlerine karşı haklarının olduğunu söyleyen Geylani, "Hazreti Peygamber Efendimiz veda hutbesinde, 'Hanımlarınızın sizin üzerinizde hakları var, sizin de hanımlarınız üzerinde haklarınız var. Bu karşılıklı hakka, hukuka, adalete çok dikkatli olun.' buyuruyor. Bu bize, aile yapısında anne olacak hanımefendi, kocasına karşı olan vazifesini güzel bir şekilde yerine getirecek, baba olacak beyefendi de hanımına karşı olan vazifesini, sorumluluğunu en güzel şekilde yerine getirecek. Karşılıklı sevgi, saygı, hürmet olacak. Bu sevgi, saygı, hürmet neticesinde inşallah güzel bir nesil yetişecek ve boşanmalar da artık bitecek." diye konuştu.

"Ailenin sorumluluğundan kendimizi uzak tutuyoruz"

Eskiden boşanmaların bu kadar yaygın olmadığını hatırlatan Geylani, "Bugün niçin boşanmalar biraz daha arttı?  Bunun sebebi şu, ailenin sorumluluğundan kendimizi uzak tutuyoruz.  Biz, aile kurmayı biraz şehevi duygulardan ibaret görüyoruz. Aileyi kurduksa ailesine, ülkesine, milletine, memleketine hayırlı bir nesil yetiştirmenin çabası ve gayreti içinde olacağız. Biz bu sorumluluk ve duygular içinde olursak inşallah boşanmalar da biter. Gelen nesil de anne ve babanın ne demek olduğunu bilir. Ona göre anne babaya en güzel şekilde değer verir. Eğer gelen nesli bundan haberdar etmezsek toplumda boşanmalar da meydana gelir, yeni kurulan yuvalar da en kısa zamanda yıkılır." dedi.

Gençlerin teknoloji ve madde bağımlılığına da dikkat çeken Geylani, "Bugün ilerleyen ilim, fen, teknik neticesinde ister istemez bazı o güzel özelliklerimizi kaybetme sıkıntıları da var. Ama Hazreti Ali'nin şöyle bir sözü var, 'Çocuklarınızı zamanın şartlarına göre güzel bir şekilde yetiştirin.' Zamanın şartları neyse bu şartlar içinde güzel bir nesil yetiştirebilirsek, inşallah bunun da hayrı ve mükâfatı çok büyük olacaktır." ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir