• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
"Çeyiz sandığı yapacak usta yetişmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

El yapımı çeyiz sandığı üretimini yıllardır yaptıklarını söyleyen Kemal Karpuzoğlu, dört kuşaktan bu yana bu mesleği icra ettiklerini ancak yetişen ustaların olamaması nedeniyle üretimlerin neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ın tarihi Kapalı Çarşısında çeşit çeşit üretilen çeyiz sandığı satan Karpuzoğlu, işlerinin istenilen düzeyde olmadığını sandıklara eskisi gibi rağbet edilmediği ifade etti.

Karpuzoğlu, "Dört kuşaktan beri bu işi yapıyoruz. Deden, atadan gelen bir meslektir. Büyük dedelerimiz Kahramanmaraş'ın ilk oymacılarındandı. Şu anda usta yetişmediği için sektör biraz zorda. Son dönemlerde, yeni nesil de pek usta yetişmiyor." dedi.

Müşterinin talebine göre el işi sandık ürettiklerini dile getiren Karpuzoğlu, birçok ağaç çeşidinden sandık yaptıklarını söyledi. Karpuzoğlu, "Sandıklarımız malzemeleri 5-6 çeşittir. Çam, kavak, ardıç, ceviz, gürgen var. Tabii en çok tercih edilen ceviz ağacıdır. Bunun yanında kavakta satıyoruz, tabii eskiye oranla az rağbet görüyor. Çam ağacı daha çok satılıyor, şu anda üç tip ağaç gidiyor. İnsanlar görsellerini önem veriyor. Kullanım amacından ziyade bunları alıp dekoratif amaçlı kullanıyorlar." ifadelerini kullandı.

Sandıkların sehpaya dönüşmeye başladığını ve birçok çeşidinin olduğunu belirten Karpuzoğlu, "Sekiz köşe, dört köşe, ayaklı, kasa ayarlı ve farklı modeller mevcuttur. Sehpa tipi olanlar da var yani müşteriden arz ve talebe göre her tarzda ürün çıkarmaya çalışıyoruz. Burada görmüş olduğunuz ürünlerin yüzde doksanı el işçiliğidir. Tabi bunun yanında makina işlemesi de var." ifadelerini kullandı.

Karpuzoğlu son olarak, "Müşterilerimizin en çok rağbet ve talep ettiği ürünler el işi ve ceviz ağacı olmasına dikkat ediyorlar. Yani sağlamlık açısından el işi istiyor, müşterilerin talebine göre ürünleri bulunduruyoruz." (Cemil Özdaş- İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir