• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
"Yeni hastanelere acil ihtiyacımız var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın nüfusu her geçen gün artıyor, Batman büyüyor. Mevcut hastaneler hızla büyüyen ve bölgenin önemli buluşma merkezlerinden biri olan Batman'ın sağlık alanındaki ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor.

Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Osman Sünger, çevre illerden de çok sayıda hasta alan Batman'ın yeni hastanelere ihtiyacı olduğunu, yeni Kadın Doğum ve Devlet Hastanelerinin bitirilmesi halinde bu ihtiyacın önemli ölçüde giderilebileceğini söyledi.

Sünger, "Batman'ın nüfusu çok hızlı büyüyor. Nüfus artış hızı yüksektir. Ama sağlık yatırımları konusunda yılların biriktirdiği bir sorunumuz var. Şimdiye kadar yeni yapılan kadın doğum hastanesi bitmiş olması lazımdı; ama bir takım sorunlar yaşandı. Yeni yapılacak 500 yataklı olarak planlanan hastanenin aslında şu anda bitmiş olması gerekiyor. Çünkü nüfusa oranla biz baktığımız zaman Batman'ın bu yatırımlarını çok önceden bitirmiş olması gerekiyordu." dedi.

"Hastanelerin bitmesi bizleri rahatlatacaktır"

Sağlık yatırımları konusunda istenilen aşamada olmadıklarını aktaran Sünger, "Ama bu 500 yataklı hastanemiz ve kadın doğum hastanemizin bitmesi bizleri rahatlatacaktır. Önceliğimiz kadın doğum hastanesidir. Eğer ki bu hastanemiz biterse biz onu bölge hastanesiyle entegre bir şekilde kullanabileceğiz. 500 yataklı hastanemizin de bir an önce 2019 yılı yatırım programına alınması gerekiyor. Çünkü Batman'ın hakikaten ihtiyacı var." diye konuştu.

"Batman sağlık turizmi açısından cazibe merkezi olabilir"

Sağlık yatırımlarıyla birlikte ilin sağlık alanında cazibe merkezi olabileceğini dile getiren Sünger, "Bir sağlık üssü olma konusunda Batman'ın bir potansiyeli var. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda bize hasta geliyor. Çok fazla hasta başvurusu oluyor. Eğer biz bu sağlık yatırımlarımızı tamamlarsak Batman sağlık turizmi açısından da bir cazibe merkezi olabilir. Çünkü özel hastanelerimiz var, kamu hastanelerimiz güçlü. Bölge Devlet Hastanemizde şu anda tıbbi hizmet alanında hiçbir eksiğimiz yok. Hekim kadromuz çok iyi. Birçok eğitim araştırma hastanelerinde yapılamayan üst düzey girişimsel işlemler, ameliyatlar bizim hekimlerimiz tarafından yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"Bölge Hastanesinin fiziki mekânları yetmiyor"

Batman'ın yeni hastanelere acil ihtiyacının olduğunu vurgulayan Sünger, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Çok şükür hizmet anlamında bir eksiğimiz yok. Ama bu hizmetlere Bölge Hastanesinin fiziki mekânları yetmiyor. Hasta başvurusu çok, nüfus artmış; ama buna yönelik olarak hastane genişleyemiyor. Ancak yeni bir hastane bu sıkıntıyı giderebilir. Kadın Doğum Hastanesinin bitmesi noktasında ve yeni hastanenin inşaatının başlaması konusunda kısa zamanda olacağına inanıyorum."

"Tıp fakültesi bir ihtiyaçtır"

Batman'ın tıp fakültesine ihtiyacının olduğunu söyleyen Sünger, "Nüfusu 600 bin olan Batman'da bir tıp fakültesinin olması gerektiğine inanıyorum. Tıp fakültesi olmadığı için hastalarımızın bir kısmını sevk etmek zorunda kalıyoruz. Ama burada olsa bu hastaları başka şehre göndermeden tedavi etme şansımız olacak. Tıp fakültesi bölgede sadece Diyarbakır'da var. Bu yüzden bölgenin hepsi Diyarbakır'a yükleniyor. Tek başına Diyarbakır bu yükü kaldıramaz, kaldıramıyor da. Dolayısıyla bu bölgeye hitap edecek bir tıp fakültesinin olması ihtiyaçtır. Herkesin bu konuda elini taşın altına koyması lazım." şeklinde konuştu.

"Hekim hastaya, hasta da hekime güvenmelidir"

Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına da değinen Sünger, şunları kaydetti: "Sağlıkta şiddet hiçbirimizin tasvip etmediği bir olaydır. Şifa beklentisiyle gittiğin kişiye şiddet uygulamak kabul edilebilir bir şey değildir. Hekim hasta ilişkisi tamamen güvene dayalı bir ilişkidir. Hekim hastaya, hasta da hekime güvenmelidir. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığımız bu konularda gündem oluşturdu. Cezai yaptırımların artmasıyla birlikte bu tür vakaların da azalacağına inanıyorum. Ceza tek başına yeterli değil; ama caydırıcı etkisi olabilir. Cezadan ziyade bir eğitimle bu sorun giderilmelidir. Toplum genelinde bir bilinç oluşturulmalıdır." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)  




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir