• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...

Gündemin önemli konularından olan asgari ücretle ilgili görüşlerini aldığımız Şırnaklı vatandaşlar, mevcut asgari ücretle zor şartlar altında geçinildiğini belirterek yapılacak yeni düzenlemede asgari ücretin 2 bin 500 TL olması gerektiğini vurguladılar.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) araştırmasının 2018 Mayıs ayı sonucuna göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 686 lira 12 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 bin 492 lira 24 kuruş olarak belirlenmişti. Ayrıca bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2 bin 84 lira 36 kuruş olarak hesaplanmıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 6 Aralık gününden itibaren ay sonuna kadar dört toplantı yaparak yeni yılın maaşını belirleyecek. TÜRK-İŞ ve DİSK, asgari ücretin en az 2 bin lira olmasını isterken çalışanlar ise 2 bin 500 TL olmasını bekliyor.

"Masraflar çok, gerçekten zorluk çekiyoruz"

Asgari ücretle geçinen 8 çocuk sahibi Ahmet Alkış, 5 çocuğunu okuttuğunu belirterek, giderlerin yüksek olması nedeniyle geçinimini yapmakta çok zorlandığını ifade etti.

Asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması gerektiğini ifade eden Alkış, "Masraflar çok, gerçekten de çok zorluklar çekiyoruz. Farzı misal bende 8 çocuk var, 5'i okul okuyor. Bin 600 alıyorum masraflar çok, yetmiyor. Anlayacağınız gerçekten çok az. Asgari ücretin en azından 2 bin 500 TL olması lazım. Artık yüksek mercilerin buna el atması lazım. Halkın rezillik çektiği görünüyor. Çocuklarımın masrafına mı, defterine mi, kalemine mi, harçlığına mı, yoksa mutfağına mı vereyim, hangisine koşayım? Ne yapacağımı bilmiyorum artık. Çok zorluklar çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Önemli olan pahalılığın önlenmesidir"

Pahalılaşmanın önlenmesiyle mevcut asgari ücretin yeterli olabileceğini savunan Salih Ay ise "Şu an asgari ücretin ne kadar olduğu önemli değildir. Şu an asgari ücret bin lira olsa ona göre pahalılık da olmaz. 5 bin lira da verseler fabrikaların giderleri daha çok olur, malzemeleri de o zaman daha pahalı olur. Önemli olan pahalılığın önlenmesidir. Şu an asgari ücret bin 600 lira. Ona göre fabrikalar işçi çalıştırsa malzeme fiyatları daha düşük olur. Asgari ücretinin yükseltilmesi çare değildir." diyerek "Asgari ücretin yükseltilmesi pahalılığın önü açılması demektir." görüşünü ileri sürdü.

Muammer Güvcin de asgari ücretin hayat standartları göz önünde bulundurularak yükseltilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bence asgari ücret standartların altındadır. Minimum asgari ücret 2 bin 500 TL olmalıdır. Bugün ülkenin durumu, çalışma şartları belli. Hayat gittikçe pahalılaşıyor. O yüzden asgari ücret minimum 2 bin 500 TL olmalıdır." şeklinde konuştu.

Mehmet Tosun ise, elektrik, su, kira ve gıda giderlerinin bin 500'ü geçtiğini belirterek, asgari ücretin 2 bin 500 TL olmasının iyi olacağını söyledi. (Ahmet Uçar - İLKHA)