• DOLAR 32.552
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2428.49
  • ...
Fransa sokakları durulmuyor: Gözaltı sayısı gittikçe artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa'da akaryakıt zamlarını protesto eden "Sarı yelekliler"e sert müdahale eden Fransa polisi, ilk belirlemelere göre, 720 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan 300'den fazla kişinin tutuklandığı ifade edildi.

17 Kasım'dan bu yana zamları protesto eden "Sarı Yelekliler", Paris'in farklı noktalarında gösteri düzenlemiş, bu protestolar başka bazı ülkelere de yayılarak, hükümetin geri adım atmasını sağlamıştı.

Giderek büyüyen protestolarda, eylemlerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Eylemler milyonlarca euroluk maddi hasara neden oldu.

Ülkede protestolar devam ederken, sarı yelekliler Belçika'dan Fransa'ya giden otoyolu kapattı. Brüksel polisi sözcüsü Ilse Van de Keere, tren istasyonu ve AB kurumlarının bulunduğu Schuman bölgesinde 50 eylemcinin gözaltına aldığını belirtti.

Brüksel polisi, şehir merkezi, AB Komisyonu ve AB Konseyi'nin bulunduğu Schuman bölgesinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Zaman zaman gerginlik yaşanan gösteride polis, eylemcilere, göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak sert müdahale etti.

Ülke genelinde 89 bin polis ile 10 bin jandarmanın görev yaptığı belirtildi.

Türkiye: Endişeyle takip ediyoruz

İstanbul'da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da göstericilere uygulanan orantısız güce karşı olduklarını söyledi.

Erdoğan, "Avrupa'da yaşananları görüyorsunuz değil mi? 15 Temmuz'da bunlar bize yapılanlar karşısında sessiz duranlardır. Bizim polisimizle alay edenler, polisimizin zulmettiğini söyleyenler, kendi polisleri şimdi bak neler yapıyor. Bizim polisimiz insaflı be. Ülkemizin sokaklarını ateşe ve kana boğmaya çalışanlara sessiz kalanlar, işte görüyorsunuz şimdi ne durumdalar? Paris başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin sokakları karışmış durumda. Umarım Avrupa'da 'Zulüm 1789'da başladı' yazısı görmeyiz. Avrupa sokaklarındaki görüntüleri endişeyle takip ediyoruz. Umarım yakında Paris sokaklarında 'Zulüm 1789'da başladı' yazıları da görmeyiz." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa'daki akaryakıt zammı protestolarına ilişkin, "Sayıları 700 bini bulan Türk toplumunun yaşadığı Fransa'daki bu gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ediyoruz. Fransız güvenlik güçlerinin göstericilere sertleşen müdahaleleri ve orantısız güç kullanmaya varan uygulamaları da kaygı vericidir." açıklamasında bulunmuştu.

Sarı yelekliler kim?

Fransa'nın başkenti Paris'te başta akaryakıt ve diğer ürünlere yapılan zamları protesto eden grup, isimlerini giydikleri fosforlu sarı yeleklerden alıyor. Hiçbir parti ya da sendikaya bağlı hareket etmeyen sarı yelekliler, sosyal medya üzerinden organize oluyor. (İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir