• DOLAR 32.509
  • EURO 34.58
  • ALTIN 2497.105
  • ...
Dağ ve Durmuş aileleri arasındaki husumet barışla sonuçlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'te yaklaşık 2 ay önce Dağ ve Durmuş aile fertleri arasında meydana gelen kavgada, bir kişinin hayatını kaybetmesiyle başlayan husumet, tarafların araya girmesiyle barışla sonuçlandı. Aile fertleri arasında meydana gelen kavgada,  22 yaşındaki Ümit Durmuş hayatını kaybetmişti. Olayın barışla sonuçlanması adına kanaat önderleri ve aşiretin ileri gelenleri araya girdi. Her iki aile fertlerinin rıza göstermesinin ardından bugün barış töreni düzenlendi.

Bitlis 100. Yıl Ortaokulu'nda düzenlenen barış törenine, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani ve Mahso Aşiretinin aile büyükleri katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda, her iki aile fertleri adına konuşan Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, barış törenine sadece Mahso Aşiretinin aile büyüklerinin çağrılması, bundan sonra aşiret olarak herkesin ders çıkararak, çocuklarına ve ailelerine sahip çıkmalarından dolayı olduğunu vurgulayarak bu barışa katkı sunan her iki aile fertlerini tebrik etti.

"Atalarımızdan bize kalan huzur, barış ve güvendir"

Barış törenine sadece akrabaların davet edilmesinin sebebini açıklayan Tezcan, "Bir memlekette huzursuzluk değil, huzuru sağlamaktır. Eğer kendi gençlerimize sahip çıkamıyor, gençlerimiz huzursuzluk yaratıyorlarsa biz diğer aileleri çağırıp suçlu olduğumuzu söyleyemezdik. İki ailemiz arasında yaşandığından dolayı diğer Bitlisli aileleri ve büyüklerimizi çağırmadık. Başka bir gaye ve niyetimiz yoktur. Çünkü atalarımızdan bize kalan huzur, barış ve güvendir. Bundan dolayı burada bulanan bütün aileler olarak kendimizi suçlu görüyoruz.  Eğer isteseydik önüne geçebilirdik.  Zamanında ihmalkârlık yapmasaydık, olayın buraya kadar gelmesine müsaade etmeyebilirdik. Mahcup olduğumuzdan dolayı kendi aramızda, devletimizle birlikte toplandık. Memlekete huzursuzluğu çıkarmamamız, gençlerimize sahip çıkmamız için burada bir araya geldik. Sadece barış için değil, zaten düşman değiliz. İki amcazadeler arasında olmuş." dedi.

"Üzerimize düşen vazife selameti sağlamaktır"

Üzerine düşen vazifenin selameti sağlamak olduğunu dile getiren Tezcan, şunları söyledi: "Bu kentte huzursuzluk getirme gibi bir hak yoktur bizde. Kendimizi suçlu görüyoruz. Akrabalarıma sesleniyorum. Bizim böyle bir hakkımız yoktur. Ne kadar kalabalık olsak, daha mütevazı olacağız. Diğer ailelere örnek olacağız. Kavgadan uzak duracağız. Olayı gerçekleştiren aile cezaevinde çıksa bile bu şehirde artık yaşamayacak. Bundan sonra ailelerimizde hakaret edenler, farklı şeyler yapanlar, müdahale edeceğiz. Gerekirse onu bu şehirden çıkaracağız."

Kısa bir konuşma yapan Bitlis Valisi Oktay Çağatay ise böylesi hayırlı bir barış merasiminden bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, huzur, barış ve kardeşliğin temini ve sürdürülmesi için aile fertlerine bu katkılarından dolayım teşekkür etti.

"Muhakkak mü'minler kardeştirler. Kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki size rahmet edilsin." ayetini hatırlatan İl Müftüsü M. Geylani, ayet ve hadislerle barışmanın, birlik ve beraber olmanın önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Program, Geylani'n yaptığı duanın ardından, Dağ ve Durmuş ailesinin fertlerinin Kur'an-ı Kerimin altında geçerek birbirlerine sarılmasının akabinde verilen yemek ikramıyla sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)


































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir