• DOLAR 32.514
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2427.748
  • ...

Son "Valiler Kararnamesi" ile Sivas'tan Gaziantep'e atanan Vali Davut Gül, "hayırlı olsun" ziyaretlerini kabul etmenin yanı sıra bir taraftan da kendisini ziyaret eden kurum ve kurum yetkililerine de iade-i ziyarette bulunuyor.

Vali Gül, iade-i ziyaretleri kapsamında Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO)  ve Gaziantep Ticaret Borsası'nı (GTB) ziyaret etti.

Gül, ziyaretlerde, Türkiye ekonomisi için ihracatın büyük bir önem taşıdığını, önümüzdeki süreçte, sanayicilerle iş birliği içerisinde olacağını, sorunların çözümü için ise gerekli her türlü tedbiri alarak üretim ve istihdamın arttırılması yönündeki çabaları destekleyeceğini ifade etti.

İlk olarak Gaziantep Ticaret Odası'nı ziyaret eden Gül'ü Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Vali Gül'e GTO'nun yaptığı çalışma ve yürüttüğü projelerin yanında vizyonundaki projelerle ilgili de bir sunum yapan Yıldırım, kentin en büyük çatı kuruluşu olarak her zaman için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Vali Gül'ü Gaziantep'in en büyük çatı kuruluşu olan Gaziantep Ticaret Odası çatısı altında görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yıldırım, ziyarette Vali Davut Gül'e Gaziantep Bölgesel ve Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM), Lojistik Köy, İşletmelerde Dijital Dönüşü Destekleme Merkezi, Girişimcilik Merkezi ve GTO Sürekli Eğitim Merkezi başta olmak üzere Odanın vizyonundaki diğer proje ve çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek sunum yaptı.

Yıldırım, daha güzel bir Gaziantep için bütün kurumlarla fikir alışverişinde bulunarak ve el ele vererek çalışma gayreti içerisinde olduklarını belirterek, kenti bulunduğu yerden daha iyi noktalara götürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

Vali Gül ise Gaziantep Bölgesel ve Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi'ni (GETHAM) yerinde inceleyeceğini söyledi.

Vali Gül, daha sonra da Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret etti. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğl, Meclis Başkanlık Divanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Vali Gül sanayicilerin yaşadıkları sorunlar ve talepleri hakkında bilgi aldı.

Gül'e ziyaretleri için teşekkür eden ve başarı dileyen Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sanayiciler olarak Gaziantep ve Türkiye için üretim ve ihracat yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Odanın çalışmaları ve projeleri hakkında Vali Gül'e bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de, "Gaziantep ve ülkemiz için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya her türlü koşulda üretmeye devam ediyoruz. Gaziantep Valiliği görevinizde başarılar diliyorum." dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül son olarak ise Gaziantep Ticaret Borsası'na (GTB)  iade-i ziyarette bulundu.

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Meclis Başkanlık Divanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Gül'e, borsanın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgiler verildi.

Vali Gül'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, görevinde başarı dileklerinde bulunan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GTB'nin ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak proje çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürüttükleri Et Borsası projesinde de artık son aşamaya  geldiklerini kaydeden Akıncı, "Şehrimize Türkiye'nin en büyük ve en modern Et Borsası ve Et Halini kazandırıyoruz. Yaklaşık 32 bin metrekare kapalı alan üzerinde inşa edilen Et Borsasını 2019 yılında hizmete açmayı planlıyoruz." dedi.

Antep fıstığı lisanslı depoculuk projesi hakkında açıklamalarda bulunan Akıncı, Gaziantep'in kültürel ürünü Antep fıstığının kalitesinin korunması ve daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için İKA desteğiyle 10 bin ton kapasiteye sahip Antep fıstığı lisanslı depo kurduklarını söyledi.

Tiryakioğlu'da,  Gaziantep'in gıda sanayi hakkında bilgiler verdi. Gaziantep'in tarıma dayalı sanayide Türkiye'nin öncü şehirlerinin başında geldiğini aktaran Tiryakioğlu, Antep fıstığı başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilen tarımsal ürünlerin Gaziantep'te işlenerek piyasalara sunulduğu bilgisini verdi.

Gaziantep Valisi Davut Gül'de tarımın ülke ekonomisi adına taşıdığı öneme işaret ederek, sürdürülen projelerde GTB meclis ve yönetim kurulu üyelerine başarı dileklerinde bulundu.

"Halı sektörü Gaziantep'te 40 bin kişiyi istihdam ediyor"

Öte yandan, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan ve yönetim üyeleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan ve Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer Gaziantep Valisi Davut Gül'ü makamında ziyaret ederek halı sektörü hakkında bilgiler verdi.

Sektörün 40 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan, Gaziantep'in dünya makine halısı ihracatının tek başına yüzde 54'ünü yaptığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan da Gaziantep sanayisi kadar Türkiye içinde büyük önem taşıyan halı sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katma değerleri kazandırdığını ifade etti.

"Halı sektörü Gaziantep'in bel kemiğidir"

Halı üretiminin yanı sıra desen ve tasarım alanında da sektörün önemli hamleler yapmaya başladığını ve ihracat kültürünün yerleşmesiyle dünyanın birçok ülkesine de doğrudan ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Kaplan, "Gaziantep sanayisinin bel kemiği olma özelliği taşıyan halı sektörü her geçen gün kendisini geliştirerek büyümeye ve dünya liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Sektörümüzle ilgili de düzenlenen fuarlarda mevcut fuar alanının yetersiz olduğunu görüyor ve fuar alanının da bir an önce büyütülmesi gerektiğini düşünüyoruz ve dünya halı sektöründeki en büyük üretim payı ülkemize ve ülkemizde de Gaziantep'e aittir. Sektörümüzle ilgili yaşadığımız sorunların çözümü için girişimlerimiz sürüyor. Birlik ve beraberlik içerisinde sektörümüzü daha fazla güçlendirerek Türkiye ekonomisine de sağladığımız katma değeri arttırmayı hedefliyoruz." dedi.

"Halıcılar 2018'i, 2 milyar 300 milyon dolarlık ihracatla kapatmak istiyor"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Ahmet Kaplan da Vali Gül'e sektörle ilgili bilgiler vererek, Gaziantep'in 150 halı üretim firması ve çok sayıda yan sanayisiyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

Kaplan, "Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı şehri Gaziantep'te, halı sektörü, imalat ve ihracatın lokomotifidir. Bu sektör, 150 imalatçı firması ve çok sayıda yan sanayiyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Ayrıca, Gaziantep dünya makine halısı ihracatının tek başına yüzde 54'ünü yapmaktadır. Firmalarımız artık daha tecrübeli, daha donanımlı ve daha olgun adımlarla da doğru bir üretim ve pazarlama modeline doğru yürümektedirler. TİM rakamlarına göre halı sektörü olarak 2016 yılında bir milyar 918 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız 2017 yılında yüzde 12,9'luk büyük bir sıçrama ile 2 milyar 165 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. 2018 yılını da 2 milyar 300 milyon dolar seviyelerinde kapatacağımız ön görülmektedir." dedi.

"GAÜN'de Makine Halısı Ağırlıklı Güzel Sanatlar Fakültesi kurulsun"

Gaziantep'te halı sektörünün gelişimini sürdürmesi, dünya liderliğini devam ettirebilmesi için GAHİB olarak yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kaplan, şunları söyledi:

"Sektörümüzün en önemli ihtiyacı şüphesiz insan kaynağıdır. Bu anlamda meslek liseleri, üniversite ve sanayi iş birliğinde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine, eğitim müfredatının sanayinin ihtiyaçlarına uyumlu kılacak güncellemelere katkıda bulunmak için ilgili olan kurumlarla bu anlamda görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bizim, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde sektörümüze hitap edebilecek özelliklere sahip bir güzel sanatlar fakültesi kurulması yönünde görüşmelerimiz de devam ediyor. Kalifiye insan iş gücü sorunlarını çözmeye yönelik gerek teknik gerekse de tasarım alanlarında daha nitelikli elemanlar yetiştirmek için gerekli birçok çalışmayı da koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Halı sektörünün geleceğinin doğru planlanması ve bundan sonraki süreçte de gerek üretim, gerekse istihdam ve ihracat alanında ülkemize sağladığı katma değeri arttırarak sürdürebilmesi için yönetim kurulu arkadaşlarımızla hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)