• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
2 Milyon Yararlı Böcek Ovaya Salınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, yaptığı açıklamada, hububatın en önemli zararlısının süne olduğunu belirtti.

Sünenin buğdayın danesini emerek buğdayların yemlik buğday kategorisinde değerlendirilmesine neden olduğunu ifade eden Yıldız, bu şekilde ürün elde eden çiftçilerin zarar ettiğini bildirdi.

Bir çiftçinin ton başına ortalama 100-150 lira zarar ettiğini aktaran Yıldız, ``Konya ölçeğindeki çiftçileri düşünürsek 50 ile 100 ton arasında hububat kaldıran çiftçiler var. Bu durumdaki bir çiftçi yaklaşık 10 bin lira zarar ediyor. Bunu aynı şekildeki diğer çiftçilere oranladığımızda devasa rakamlar ortaya çıkıyor`` dedi.

Yıldız, ortaya çıkan rakamlar dikkate alındığında süneyle mücadelenin vazgeçilemez olduğunu, en iyi mücadele şeklininde biyolojik mücadele olduğunu açıkladı.

-60 bin süneden 2 milyona yakın faydalı böcek üretiliyor-

Biyolojik mücadele için dağa çıkan süneleri kışlak adı verilen dağlardan topladıklarını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

``Yaklaşık 1 ay süren bu çalışmalarda 20-30 kişiden oluşan ekibimiz günde 2 bine yakın süne ergini topluyor. Hava şartlarının uygun olduğu günlerde yapılan bu 1 aylık çalışma sonunda 60 bine yakın süne ergini toplayarak, bunları laboratuvar ortamında beslemeye başladık. Laboratuvarda uygun sıcaklık ve nem ortamında çiftleştirilip yumurta vermeleri sağlanan sünelerden elde edilen yumurtalar parazitlenecek ve yumurtadan çıkan parazitoitler Mayıs ayında buğday tarlalarına salınacak. Geçen yıllarda doğaya salınan parazitoit sayısı daha fazla idi. Bu yıl rakamlar düştü. Yaklaşık 2 milyon faydalı böceği doğaya bırakacağız. Rakamın düşme sebebi geçmiş yıllarda süneyle mücadelede yakalanan başarıdan kaynaklanıyor.``

Süne zararlısı için üretilen böceklerin tabiatta her zaman var olduğunu dile getiren Yıldız, kendilerinin sadece var olanı lehlerine geliştirdiklerini söyledi.

Yıldız, süneyle mücadelede kimyasal mücadelenin de yer aldığını ancak biyolojik mücadelenin organik tarım açısından çok önemli olduğunu, çiftçilerin biyolojik mücadeleye destek vermeleri için tarla kenarlarını ağaçlandırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir