• DOLAR 32.483
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2472.699
  • ...
"Bir memleketin çevresi bozulursa bunu düzeltmek imkânsız hale gelebilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 6-8 Aralık 2018 tarihleri arasında yapılacak İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı başladı.

İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı, Sıfır Atık projesiyle bugün itibarıyla Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başladı. Zirveye, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve çok sayıda akademisyen, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, şehir plancıları, sanayiciler, STK ve sektör temsilcileri katıldı.

Yapılan uluslararası konferansın çok kıymetli olduğunu belirte ve organizasyonu yapan İBB Başkanına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, çevre meselesi ne kadar çok gündemde tutulursa gelecek nesillere olan borcun da bu şekilde ödenmiş olacağını söyledi.

"Bir memleketin çevresi bozulursa bunu düzeltmek imkânsız hale gelebilir"

Birpınar, "Bir memleketin ekonomisi, siyaseti bozulabilir ve bunların hepsi düzeltilebilir. Ama bir memleketin çevresi bozulursa, iklimi bozulursa bunu düzeltmek imkânsız hale gelebilir. Bozulan İstanbul'u 20-25 yılda anca düzeltebilmişiz. Bu yüzden çevremiz, iklimimiz bozulmasın ki gelecek nesillere içebilecekleri, kullanabilecekleri su, biraz nefes alabilecekleri hava ve biraz da verim alabilecekleri toprağı bırakabilelim. Bu en büyük görevimiz. Çünkü çevreyi biz kirlettik ve gelecek nesillere en azından bir özür borcumuzun olduğunu unutmamamız gerekiyor." diye konuştu.

"İstanbul'da yaşayan vatandaşların nefes alabileceği yeşil alanlar oluşturmamız gerekiyor"

1936 yılı verilerine göre Osmanlı'dan devralınan ve o dönemde 900 bin nüfusa sahip olan İstanbul'un yeşil alan oranının yüzde 25,4 olduğunu, 1994 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Belediye Başkanı seçildiği  dönemde ise bu oranın yüzde 1,5'e indiğini belirten Birpınar, "O dönemde yoğun ağaçlandırma yapılarak bu oran yüzde 2,5'e çıkarılmış, bundan sonraki dönemde Sayın Cumhurbaşkanının Başkanlık döneminde buna önem göstererek millet bahçeleri yapmak gibi projeler gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da İstanbul'da yaşayan vatandaşların nefes alabileceği yeşil alanlar oluşturmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Eğer siz plan program yapmazsanız başkaları yapıyor"

Birpınar, "Eğer siz plan program yapmazsanız başkaları yapıyor. İstanbul'da altın boynuz diye ifade edilen ve Osmanlı'da mesire alanı olarak kullanılan Haliç'i 1940'larda yurtdışından getirdiğimiz bir Fransız şehir plancısına teslim etmiş ve İstanbul'un şehir planlamasını yapamadık gel sen yap, demişiz. İlk yaptığı şey Haliç'in etrafını sanayiye açmak oluyor. Bütün fabrikaların atıkları Haliç'e akıyor. Yenikapı bölgesini dericilere veriyor ve Marmara Denizi'ni kirleten en büyük etken oluyor. Açtığı yollarla da yüzlerce tarihi eserin yok olmasına sebep oluyor. Maalesef İstanbul bu hale böyle getirildi ve bundan sonra da düzeltilmeye çalışılıyor. Bu da çok kolay değil." dedi.

İBB Çevre Koruma Daire Başkanlığı tarafından Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek zirvede konuşmacılar,  "Yaşanabilir Çevre İçin Dönüşüm" amacıyla ilgili birikimlerin ve gelecek vizyonları paylaşılacak. Ayrıca artan nüfus ve kentleşmeyle ortaya çıkan iklim değişikliği, hava ve su kirliliği, doğal kaynakların tahrip olması ile değişen tüketim alışkanlıklarının olumsuz etkileri değerlendirilecek. Zirve, 8 Aralık'a kadar yapılacak oturumlarla devam edecek. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir