• DOLAR 32.522
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2425.22
  • ...

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) öncülüğünde geliştirilen, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayıcısı olduğu "Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi" projesi DİKA'nın "Güdümlü Proje" desteği kapsamında değerlendirilerek başarılı bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın onayının ardından projenin uygulama aşamasına geçilecektir. Projenin toplam bütçesi 5 milyon 551 bin TL olup Ajans tarafından yüzde 75 oranında desteklenerek 4 Milyon 151 bin TL hibe sağlanacaktır.

Projenin amacı Mardin'in özgün yemek kültürünün turizmle bütünleştirilerek UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olan gastronomi alanında kurumsallaşıp kentin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamak. Mardin'e özgü yöresel yemeklerin tespiti, özgün standartların oluşturulması ve kayıt altına alınarak yemek kültürünün geleceğe aktarılmasıdır.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu projenin geliştirilmesinin temel sebebinin, Mardin mutfağında yer alıp zaman içerisinde kaybolma riski taşıyan ya da unutulan yemeklerin günümüze kazandırılması olduğunu söyledi.

Altındağ "Amacımız Mardin'i ziyaret eden turistlere tarihi bir mekânda yöre mutfağının tanıtımını yapmak ve yemek etkinliği konusunda Mardin'i bir rota noktası olarak turizme kazandırmaktır. Mardin mutfağında yer alan yemeklere ilişkin standart eğitim programlarını kurumsallaştırmak ve hizmet sektörüne nitelikli istihdam arzı oluşturmaktır. Mardin'in gastronomi alanında bilinirliğini artırmaya yönelik etkin tanıtım gerçekleştirmektir" dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)