• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
Nobel ödüllü bilim adamı: israil zorbalıklardan vazgeçmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD'deki Missouri Üniversitesinden Prof. George P. Smith, Nobel Ödülleri törenine katılmak için geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de kendilerini Filistin meselesine adayan İsveç'teki bir grup akademisyenin kurduğu Filistinliler Derneğinin davetlisi olarak konferans verdi.

Smith, " israil uluslararası kuralları ihlal ederek Filistin topraklarını işgal etmeye devam ediyor.'' dedi.

Bölgede iki devletli çözümün desteklenmesi gerektiğini kaydeden Smith, "Filistin ve israil halkları aynı haklara sahip olarak iki devlet şeklinde o topraklarda eşit biçimde yaşamalı. Ama, israil'in kural tanımaz tavrı buna izin vermiyor. Filistinliler işgal edilen topraklarına geri dönmeli ve bütün hakları geri verilmeli.'' diye konuştu.

Terörist israil`in Gazze`de yürüttüğü faaliyetlerin kabul edilemez olduğunu dile getiren Smith, "israil sadece Filistin halkına baskı yapmıyor. israil'in yanlış politikalarından rahatsız olan Yahudilere de baskı var. israil'in bu zorbalıklardan vazgeçmesi lazım.'' ifadelerini kullandı.

SİYONİZM KARŞITI DURUŞU, İSRAİLLİLERİ RAHATSIZ ETMİŞTİ

2018 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan kimya profesörü Smith'in siyonizm karşıtı duruşu, israillileri rahatsız etmişti. Terörist israil gazeteleri Smith'i Nobel'e götüren çalışmalarından çok, israil karşıtlığıyla ön plana çıkardımışlardı.

Jerusselam Post gazetesi, George Smith'in Filistin destekçisi olarak bilindiğini belirterek, profesörün "Boykot, Tecrit, Yaptırım" (BDS) Hareketi'nin de üyesi olduğunu vurgulamışayrıca, profesörün israil karşıtı sitelerde yazılar yazdığı bilgisine yer vermişti.

Haaretz gazetesi de George Smith'in İsrail karşıtlığını ön plana çıkarmış, Smith'in Filistin davasının güçlü bir destekçisi olduğunu vurgulamıştı.

Smith`i gündemine alan bir diğer gazete Times of Israel ise, profesörün Yahudi olmadığına dikkat çekerek, kendisinin israil karşıtı Barış için Yahudilerin Sesi Örgütü üyesi olduğunu aktarmış, ayrıca, Smith`in ABD`ye israil`e silah satmaması için çağrı yaptığını yazmıştı.

GEORGE SMİTH KİMDİR?

2018 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan George Smith, virüsün bakteriyi etkileyerek yeni enzimlerin oluşmasını sağladığı "bakteriofaj" olarak tanımlanan yöntemin geliştirilmesinin önünü açtı.

Kolombiya`daki Missouri Üniversitesinden biyoloji alanında onursal doktora sahibi olan George Smith'in Filistin davasının destekçisi ve BDS Hareketi'nin kıdemli bir üyesi olması onu, Missouri Üniversitesinde tartışmalı bir figür haline getirdi.

Bu görüşleri, Smith'in terörist israil destekçisi grupların hedefi olmasına ve isminin Filistin`e destek veren kişileri fişleyen Canari Mission sitesindeki 2 bin kişi arasında yer almasına yol açtı.

Filistin davasına destek veren akademisyen, etkili şahsiyet ve öğrencilerin isimlerini yayınlayan Canari Mission sitesi, terörist israil yönetimine bu kişilerin düşüncelerini öğrenme imkanı sağlarken, aynı zamanda bu isimlerin Filistin`e girmelerini de engellemiş oluyor.

2015 yılında yaşanan bir olay ise, profesör Smith`i tartışmaların odağı haline getirdi.

Smith, uzmanı olduğu alanın dışında "siyonist düşünce" konulu bir ders vermeye başladı. Ancak dersin içeriği ve başlığı, okların kendisine dönmesine neden oldu.

Smith`in bu dersi, bir sonraki yıl üniversite yönetiminin ve israil destekçilerinin derse giren öğrencilere baskı yapması sonucu, derse başvuru olmaması gerekçesiyle iptal edildi.

Ama tüm bu yaşananlar Smith`in sesini yükseltmesine engel olmadı.

Gazete ve dergilere israil-Filistin konusundaki duruşunu gösteren birçok yazı yazan Smith'in israil`in Gazze`de yürüttüğü faaliyetleri kınadığı bir makalesi yayımlanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir