• DOLAR 32.584
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2426.381
  • ...
`Müslümanların Birliği` Önemli  BURKİNA FASO ÖRNEĞİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY - DOĞRUHABER

Burkina Faso İslam Dini Genel Mürşidi Ebubekir İbrahim Compaore, gazetemize verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Burkina Faso`da bütün İslami yapıların federasyon çatısı altında birlik halinde hareket ettiğini belirten Compaore bu sayede devletin Müslümanlar aleyhinde hiçbir adım atamadığını vurguladı. Bir federasyon kurarak bütün İslami hareket ve yapıları tek çatı altında toplayan Burkina Faso Müslümanları, bu birlik sayesinde, aralarında rekabet ve çekişmeyi sonlandırarak hizmet anlamında bir yarışmayı sağlıyor. Dünya Müslümanlarına bir rol model olacak bu yöntem, Burkina Faso örneği olarak bütün Müslümanlar arasında hayata geçirilmeli.

“BÜTÜN İSLAMİ HAREKETLER FEDERASYON ÇATISI ALTINDA TOPLANDI”

İslam`ın Burkina Faso`ya tasavvuf ve tarikatlar aracılığıyla ulaştığını ifade eden İbrahim Compaore, “Burkina Faso Batı Afrika`da yer alan bir ülke. Ve İslam oraya tasavvuf ve tarikatlar aracılığıyla ulaşmıştır. Fas`tan Moritanya`ya, Mali`ye ve oradan Burkina Faso`ya İslam dini ulaşmıştır. Dolayısıyla Burkina Faso`da tarikatların, Ticanilerin ağırlıklı bir etkisi var. Ancak bunun yanında başka İslami hareketler de var. Ehli sünnet ve`l-cemaat İslami cemaatler ve Ticani tarikatları her biri kendi alanında faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak önemli bir hususu vurgulamak istiyorum. Burkina Faso`da İslami Hareketler Federasyonu`nu kurduk. Bu federasyonun çatısı altında bütün hareketler kendi özerkliklerini koruyorlar ama federasyona bağlıdırlar. Bu şekilde federasyon çatısı altında herkes kendi faaliyetini, kendi usulünü, kendi yöntemini uyguluyor. Ancak hepsinin ortak noktası, bunu İslami Federasyon çatısı altında gerçekleştirmeleri. Bu da aralarında bir çekişmeyi değil, hizmet anlamında bir yarışmayı sağlıyor. Federasyon çatısı altında hareketler birbirleriyle çekişmiyor. Aksine birbirleriyle hayır noktasında, hizmet noktasında yarışıyorlar. Ve bu konuda Burkina Faso çok önemli bir örnek teşkil ediyor.” ifadelerini kullandı.

“FEDERASYONUMUZ ÖRNEK BİR YAPIDIR”

Kurdukları federasyonun devlet tarafından tanındığını belirten Compaore, “Bizim orada kurduğumuz bu federasyon, yani diğer adıyla birlik çatısı, Türkiye`de ki Diyanet İşleri Başkanlığı`na benziyor. Resmi bir kuruluştur. Tanınmış ve kabul görmüştür. Bu şekilde Müslümanların kendi aralarında hem birlikte ve hem kendi özel usullerine göre herkesin kendi yönelimine göre yaşamasını sağlayan örnek bir yapıdır. Bu federasyonun bir meclisi var. Ve her yapı, her hareket, bu federasyona, bu birliğe kendi gücü ve etkisi oranında temsilci gönderiyor. Ve bu meclis ortak bir meclistir. Bütün cemaatlerin, bütün tarikatların ortak meclisidir. Herkes kendi oranınca temsil ediliyor. Ve bu meclisin aldığı kararlara herkes uyuyor.” şeklinde konuştu.

“MÜSLÜMANLARIN VAHDET OLUŞTURMALARI GEREKİYOR”

“Biz Müslümanlar olarak ülkemizde ekonomiyi elimizde bulunduruyoruz.” diyen Burkina Faso İslam dini genel mürşidi, “Burkina Faso`nun zenginliğinin hemen hemen tamamı Müslümanların. Diğer dini ve etnik grupların ekonomik bir gücü yok. İslam alemi açısından ise Müslümanların sömürüye karşı, İslam aleminin kaynaklarının çarçur edilmesinin önlenmesi için, kendi aralarında birlik oluşturmaları, vahdet oluşturmaları gerekiyor. Bizim Burkina Faso`da oluşturduğumuz birlik anlayışının İslam aleminde oluşturulması gerekiyor. Bizim burada söyleyeceğimiz üzerinde durmamız gereken asıl nokta bu. Ayrıca sizin aracılığınızla da şunu söylemek istiyorum. İslam aleminde gerçekten bir birliğin olması gerekiyor. İşte biz bu açıdan Burkina Faso Müslümanları olarak Türkiye`nin duruşunu takdir ediyoruz. Ve yakından takip ediyoruz. Bu şekilde ülkeler arasında onurlu bir duruşun olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“ÜMMETİN ÜZÜNTÜSÜNÜ VE SEVİNCİNİ PAYLAŞIYORUZ”

Burkina Faso`daki Müslümanların İslam âlemine bakışını değerlendiren Compaore, şöyle devam etti: “Burkina Faso`daki Müslümanlar kendilerini ümmetin bir parçası olarak görüyor. Dolayısıyla ümmeti meşgul eden sorunlarla doğrudan ilgileniyorlar. Ümmetin üzüntüsünü ve sevincini paylaşıyorlar. Ümmetle üzülüyor, ümmetle seviniyorlar. Ayrıca Burkina Faso Müslümanları devletin karar almasında da etkili oluyorlar. Devlet bu nedenle bir karar alırken, bir siyaset belirlerken, mutlaka Müslümanların görüşünü ve duruşunu dikkate almak zorunda kalıyor. Çünkü Müslümanların orada belirleyici bir etkisi var. O bakımdan Burkina Faso`da Müslümanlar sadece kendi çalışmalarıyla ilgilenmiyorlar, aynı zamanda dünya Müslümanlarının hangi bölgede olursa olsun, karşı karşıya bulundukları sorunlarla da yakından ilgileniyorlar.”

“GENÇLERE TAVSİYEM, İLİM ÖĞRENEREK, CEHALETLE MÜCADELE ETMELERİ”

Son olarak gençlere tavsiyelerde bulunan Compaore, şunları kaydetti: “Benim gençlere tavsiyem, birincisi; akidelerinin sağlam olması. Takvaya dikkat etmeleri. İlim öğrenerek, cehaletle mücadele etmeleri. Çalışkan olup, her anlamda üretici olmaları. Müslüman gençlerin bu üçünü bir arada bulundurmaları gerekiyor. Hem takvalı olacaklar, hem bilgi sahibi olacaklar, hem çalışkan olacaklar. Bunlardan biri eksik olursa sorundur. Çalışkan olup cahil olmamak ya da muttaki olmamak, muhlis olmamak sorundur. İhlas sahibi olup, bilgi sahibi olmamak yine sorundur. Demek ki istediğimiz bütün bunları aynı anda korumak, sahiplenmek gerekiyor ki; hem dünya, hem ahiret anlamında, başarı elde edilsin.”

EBUBEKİR İBRAHİM COMPAORE KİMDİR?

Burkina Faso İslam dini genel mürşidi. Aynı zamanda orada bir hayır kuruluşunun genel başkanı. Müslümanların nüfusun yüzde 60`ından fazlasını oluşturduğu Burkina Faso`da Compaore, hem Silahlı Kuvvetler tarafından, hem de devlet içinde resmen tanınan ve kabul gören bir unvana sahip. Burkina Faso demokratik sistemli bir ülke. Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore, Müslüman olmasa da, Müslümanlara haklarını veren, onlara saygı gösteren bir siyasetçi. Müslümanlar Burkina Faso`da gerek hükümette, gerek mecliste çoğunluğu ellerinde bulunduruyorlar. Kendi haklarını, kendi dini yaşamlarını hiçbir engel olmadan sürdürüyorlar.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir