• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
Fransa`da öğrenciler okulları ateşe verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Macron hükümetinin geri adım atarak akaryakıt zammının 6 aylığına dondurulduğunu açıklamasına rağmen Fransa'da tansiyon yüksek.

Başkent Paris ve Marsilya'da toplanan lise ve üniversite öğrencileri, yüksek öğrenimde yeni seçim sistemi ve artan okul harçlarını içeren hükümet politikalarını protesto etti.

Onlarca üniversite öğrencisi, hükümet reformlarını protesto etmek için Paris'teki Sorbonne Nouvelle Üniversitesinin girişini kapattı.

Marsilya'da da bir grup lise öğrencisi okullarının girişini kapatarak, fakülte diplomalarında planlanan reformlarda düzeltmeye gidilmesi için çağrı yaptı.

Gösterilerde şiddetin artmasıyla, Marsilya'da bir okulun dışındaki öğrenciler, polisle karşı karşıya geldi.

Sosyal medyadaki görüntüler, Fransa'daki öğrenci protestolarının ülkeye yayıldığını gösteriyor.

Paylaşılan bir videoda, bir okulun girişinin ateşe verildiği ve okulların dışındaki öğrencilerin polisle karşı karşıya geldiği görülüyor.

Yerel medyaya göre, itfaiye ekipleri tarafından hızlıca söndürülen yangın ciddi hasara yol açtı.

Öğrencilerin yavaş yavaş, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı "Sarı Yelekliler" protestolarına katılmaya başladığı belirtiliyor.

Lyon, Marsilya, Bordeaux ve Orleans kentlerinde de çatışmalar yaşanırken, okullar Paris yakınlarındaki Creteil ve Versailles'da bloke edildi.

Fransa'daki protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan "Sarı Yelekliler"in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Başkent Paris'in Champs-Elysees Caddesi çevresinde 1 Aralık'ta düzenlenen, binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçlar ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi kenti kaosa sürüklemişti.

Champs-Elysees çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmiş ve çevrede 3 ila 4 milyon euro'luk hasar oluşmuştu.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

Fransa'da akaryakıt zammı 6 aylığına donduruldu
Fransa hükümeti dün "Sarı Yelekliler"in eylemleri karşısında geri adım atmış, Başbakan Edouard Philippe, akaryakıt zammının 6 aylığına dondurulduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Reuters, AFP

Bu haberler de ilginizi çekebilir