• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...

Soğuk kış günlerinde soğuk algılığından korunmanın en iyi yollarından biri doğal ürünleri tüketmektir. Bu doğal ürünlerinden biri de soğuk kış günlerinin vazgeçilmez doğal ürünü pekmez olarak biliniyor. Bunun yanında Adıyaman'ın Şire Pazarı esnafı, pekmez alacak olan vatandaşları doğal olmayan ve içerisine başka maddelerin karıştırılmış olan pekmezden uzak durması konusunda da uyardı.

Adıyaman yöresinde bağcılığın meşhur olduğunu buna bağlı olarak birçok ürünün elde edildiğini dile getiren Adıyaman Şire Pazarı Başkanı Ali Rıza Özçakmak, "Adıyaman yöresinde bağcılık oldukça meşhurdur. Bağcılar bağlı olarak pestil, kesme, üzüm gibi çeşitli ürünlerin üretimi yapılır. Bunların içerisinde en meşhur olanı ise üzüm pekmezidir." ifadelerini kullandı.

Üzüm pekmezi tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğunu dile getiren Özçakmak, "Kış geldiği zaman Adıyaman'ın kışı soğuk ve sert olur böyle dönemlerde gerek ihtiyarlar gerekse gençler ve çocuklar, sabahları birer kaşık üzüm pekmezi içtikleri zaman gün boyu hem dinç olurlar hem de sağlıklı yaşarlar." dedi.

"Yöresel ürün olan pekmezimize hile katmak mümkün değil"

Adıyaman yöresinde üretilen üzüm ile elde edilen pekmeze hile katılamayacağı, hile yapıldığı zaman pekmezin ekşimtırak bir tat alacağını dile getiren Özçakmak, "Bizim Adıyaman pekmezi yüzde yüz doğaldır.  Pekmez bizim köylü vatandaşımızın yüzde yüz kendi el emeği ile ürettiği pekmezlerdir. Bunlara katkı maddesi hiçbir şekilde kesinlikle katılmaz. Ayrıca Adıyaman yöresinde tut pekmezi üretimi de yapılmaktadır. Dut pekmezi ise kısmen dağ köylerinde olur ve yüzde yüz köylünün el emeği ile üretilir. Adıyaman pekmezine hile katılması mümkün değildir. Hile ile olduğu zaman pekmez ekşimtırak olur. Ekşimtırak olduğu zaman da o pekmez içilmez. Bunan dolayı Adıyaman pekmezine hile katılması kesinlikle olamaz." şeklinde konuştu.

Özçakmak son olarak yetkililere seslenerek "Benim, Sayın Belediye Başkanı'mızdan bir ricam var; el arabaların üzerinde, arabaların arkasında değişik şekillerde satılan bizim sattığımız ürünleri satanlar var bu sağlık şartlarına da uygun değildir bunlara da bir çözüm bulmalarını istiyoruz." dedi.

"Pekmez şifadır"

Yöresel ürün olan pekmezin köylerde doğal olarak üretildiğini ve herhangi bir katkı maddesi içermediğini söyleyen esnaf Hanifi Yar ise "Adıyaman'a has olan yöresel pekmezimiz gerçek bir pekmezdir. Çünkü köyde üretilen bu ürün, çok büyük bir hassasiyet ile üretilir. Yöresel pekmeze katkı maddesi katılmaz sağlam üründür. Pekmez bize ulaşana kadar iki el değiştiriyor yanımıza geldiğinde de kontrol ettiğimizde onu sağlam olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Soğuk kış günlerinde tüketilen pekmezin şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Yar, "Çocuklar için şifadır, büyükler için şifadır. Soğuğa karşı çok etkilidir ve sağlıklıdır. Özellikle kış mevsiminde tüketilmesi gereken bir üründür. Bunu tavsiye ediyoruz, bize güvenip yanımıza gelip alışveriş yapan vatandaşlar pekmez Aldıkları zaman, onda sıkıntı olmadığını görecekler. Fakat dışarıda dolaşarak satılan pekmezlerin sağlam olmama ihtimali var. Bizim yerimiz yurdumuz bellidir. Sattığımız pekmezin arkasındayız. Gelip aldıkları zaman pekmezinin sağlam olduğunu görecekler." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş -İLKHA)