• DOLAR 32.588
  • EURO 34.728
  • ALTIN 2418.572
  • ...
"Asıl engel engellileri anlayamamaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Valiliği tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni program düzenlendi.

Adıyaman Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, engelli minik öğrencilerin sergilediği oyun beğeni ile izlendi.

Engelli vatandaşlar ve engelli çocuk sahibi ebeveynlerin katıldığı programda bir konuşma yapan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, "1992 yılından beri Birleşmiş Milletler kararı ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Bu günün Engelliler Günü olarak kutlanmasının amacı elbette ki toplumda bir farkındalık oluşturmaktır. Engellilerimizin sorunlarına, ihtiyaçlarına toplumun da ilgisini çekmektir. Sembolik olarak kutladığımız bu günün amacı sadece bu gün içerisinde engellilerimizin sorunlarını tartışmak, bu güne sıkıştırmak değildir. Önemli olan yılın diğer günlerinde de engellilerimiz ile birlikte olmak ihtiyaçlarına sorunları ile ilgilenmektir." dedi.

Vali Pekmez, "Hem kamu görevlisi hem bir vatandaş olarak kendimiz için bir sorumluluktur. Engellilerimiz için yapılan birçok sorumluluk birçok hizmet var ama en önemlisi engellilerimizi evde kapanmış şekilden çıkartıp onları günlük hayatlarını sürdürebilecekleri şartları oluşturmaktır.  Spor hayatında, sanat hayatında olabileceği kısacası hayatın her alanında olabilecekleri bir ortam oluşturmaktır." şeklinde konuştu.

"Hayat engellilere göre dizayn edilmiyor ise asıl engel budur"

Adıyaman Anadolu Engelliler Derneği Başkanı Abidin Harputluoğlu programda yaptığı konuşmada "Engellilerin sorun ve sıkıntılarının görülmesi gerekir ve ona göre hayatın her alanında düzenlemeler yapılmalıdır" vurgusunu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gündür. Hem ülkemizde hem dünyada artık engellilerin çevreden kaynaklı sorunların olduğu görülmüştür. Sizler bir yerden bir yere gideceğimiz zaman rampa ve asansörün olmadığını, sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için yürüyemiyorsanız, toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız araçların için ayrılmış parklara park edemiyorsanız, siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsunuz işe girmek için reddediliyorsanız sen bunu yapamazsın cümlelerine maruz kalıyor iseniz asıl engel oradadır." ifadelerini kullandı.

Harputluoğlu son olarak, "Yani asıl engel hayatın her alanındaki erişilebilir olarak düzenlenmemesi ve sen bunu yapamazsın şeklinde ortaya çıkan önyargılardır." dedi. (Cemil Özdaş- İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir