• DOLAR 32.5
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2436.413
  • ...
"Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldız, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. Yıldız, engelliler olarak, engelsiz bir dünya istediklerini ve engelsiz bir hayat için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Bu günün sadece bir kutlama günü olmadığını ve farkındalıkları artırma günü olduğunu belirten Yıldız, bu günün engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme ve yüzleştirme günü olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 10 milyonun üzerinde engellinin olduğunun bilgisini veren Yıldız, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü' bir kutlama değil farkındalıkları artırma günüdür." dedi.

Yıldız, "Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra bir daha karşılaşılmamak için de gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir. Yaşadığımız bu toplumda 'engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır' ilkesiyle hareket eden sendikamız da üzerine düşen görevleri yapmaktan hiçbir zaman geri durmamış ve elini de her zaman taşın altına koymasını bilmiştir. 'Engelli yoktur engeller vardır' sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler komisyonu, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiş olup, bu doğrultuda da çalışmaya devam etmektedir. Ülkemizde özellikle iki binli yıllardan sonra bir çok kazanım elde edilmiş, gerek kamu ve gerekse özel sektörde istihdam edilme imkanına kavuşmuştur." ifadelerini kullandı.

Çalışma hayatı ve sosyal yaşam açısından ise erişilebilirlik ve ulaşılabilirliğe öncelikle dikkat çekmek istediklerini belirten Yıldız, "Biz engellilerin de kamusal hayatın her alanına bağımsız bireyler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam manada düzenlenmesiyle mümkün olabilecektir. Erişilebilirlik sağlandığı taktirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, sosyal yaşama katılımı ve  hayat kalitesi yükselir. Bu manada " Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları ve toplu taşıma araçları da ivedilikle engellilere uygun hale getirilmelidir." şeklinde konuştu.

Engeli bulunan bireylere yönelik bakışın merhametten adalete evrilmesine yönelik bütün bu çabaları, çalışmaları ve arayışları önemli bulduklarını belirten Yıldız, "İnsanın hayatını kolaylaştıran ve hayatla temasını artıran, hayatın içine katan yaklaşımların engeli bulunanlar noktasında bir pozitif ayrımcılık içermesi ihsan olarak değil önce insan bakışından beslenen irfan kapsamında değerlendirilmeli."diye konuştu.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece sosyal adalet ve sosyal devlet paradigmasına dayandırmadıklarını ifade eden getiren Yıldız, şunları söyledi:

"Bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade ediyoruz. Görme engelinin hakikate bakmaya engel olmayacağını, işitme engelinin hizmet taleplerine yönelik sözleri anlamaya engel olamayacağını, doğruya yürümek için illaki ayakların olmasının gerekmediğini biliyoruz. Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi, çalışma şartlarında da ve kariyer imkanlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz."

Kamuda çalışan engelli memurların taleplerini de dile getiren Yıldız, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı açıklamada 2 bin 504 engelli memur alınacağını açıklamıştır. Tercihler Yapıldıktan sonra bu atamaların ivedilikle yapılmasını beklemekteyiz. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre kamuda toplam 51 bin 814 engelli çalışanımız vardır.  Bu tablodan anlaşılacağı üzere kamuda hizmetli kadrosunda istihdam edilen 18 bin 341 engellimiz vardır. Bu engelli çalışanlarımız atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığı, yapıp yapamayacağı araştırılmamaktadır. Dolayısıyla ataması yapılan engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte ve engeline uygun olmayan işlerin yapılması talep edildiğinde ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar." diye belirtti.

Yıldız, Engelli memurların çalışma hayatında yaşanan bu tür sıkıntıların giderilmesi ve engellinin de yaşamını kolaylaştıracak yasal düzenlemelerin yapılması için son toplu sözleşme görüşmelerinde masada olan taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

-Kamuda hizmetli kadrosunda çalışan tüm engellilerin mevcut kadrolarının sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan G.İ.H. kadrosuna dönüştürülmesi.

-Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesinin 2 yılda bir yapılması, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmesi.

-Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesinin hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanması (25 yıldan fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları sürenin dikkate alınması).

-Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığının en son almakta olduğu maaşının yüzde 85'inden az olmaması.

-Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte % 50 indirim sağlanması.

-Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV'nin kaldırılması.

-Ayrıca, ülkemiz gündeminde olan ve belli hizmet guruplarına verilmesi vaad edilen 3600 ek göstergenin pozitif ayrımcılık yapılarak engelli kamu çalışanlarına da verilmesi en büyük beklentimizdir. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir