• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...

ANKARA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Teresa Carreno Tiyatro binasında düzenlenen Türkiye Venezuela İş Forumu'na katıldı.

ERDOĞAN, ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI SİMON BOLİVAR'I SAYGIYLA YAD ETTİ

Erdoğan, konuşmasına Latin Amerika'nın gönlünde taht kuran, gerçek bir özgürlük savaşçısı olan Simon Bolivar'ın memleketinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Bolivar'ın, "And içerim ki sömürgecilerin bizi boyunduruk altında tutmak için kullandıkları zincirleri kırana dek bedenimin ve ruhumun huzura kavuşmasına izin vermeyeceğim." sözlerine atıfta bulunan Erdoğan, bu sözlerle tüm kıta genelinde destansı bir direnişe, asırları ve sınırları aşan büyük bir özgürlük mücadelesine liderlik eden Simon Bolivar'ı saygıyla yad etiğini söyledi.

Erdoğan, Simon Bolivar'ın vefatının üzerinden 188 yıl geçse de prensipleriyle, hayalleriyle, her günü bağımsızlığa adanmış yaşamıyla, milyonlarca insana ilham kaynağı olmayı sürdürdüğünü belirterek, Chavez'in başlattığı, Maduro'nun da devam ettirdiği Bolivarcı ruhun Venezuela'nın modern sömürgeciliğe karşı mücadelesinde yolunu aydınlatmaya devam ettiğine dikkati çekti. 

"İŞ ADAMLARIMIZDAN DA BÜYÜK BEKLENTİLERİMİZ VAR"

Ankara'nın en merkezi caddelerinden birine Simon Bolivar'ın adını vererek hatırasını yaşattıklarını, yeni nesillerin onun hayatını ve mücadelesini öğrenmesine çaba göstereceklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün gerçekten ülkelerimiz adına tarihi bir ziyarete şahitlik ediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ülkemizden Venezuela'ya ilk defa devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirmekten büyük onur duyuyorum. Değerli dostum Devlet Başkanı Sayın Maduro nezdinde Venezuela halkına misafirperverlikleri için gönülden teşekkür ediyorum. Toplantımızın Türkiye ile Venezuela arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını diliyorum. Ülkelerimiz arasında sağlam dostluk ve dayanışma bağları bulunuyor. Venezuela'yı, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ülkemizin ortağı olarak görüyor, iş birliğimize ve dostluğumuza büyük değer atfediyoruz.

Venezuela ile ekonomik ilişkilerimiz güçlü bir potansiyel barındırıyor. Bu potansiyelden en iyi şekilde istifade etmemizde fayda görüyoruz. Kazan kazan anlayışıyla Venezuela ile iş birliğimizi çeşitlendirmeye ve her alanda derinleştirmeye gayret ediyoruz. Sayın Maduro ile ikili ve bunun yanında bölgesel çok taraflı konulardaki iş birliğimizi baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde ele aldık. Özellikle ekonomik ilişkilerimizi nasıl daha ileri taşıyabileceğimiz konusunda bugün bunları da ayrıca görüşeceğiz. "

Erdoğan, "Bu doğrultuda siz değerli iş adamlarımızdan da büyük beklentilerimiz var. İstanbul'da başlattığımız o süreci güçlendirerek devam ettirelim istiyorum. Ticaret, yatırım, enerji, madencilik, savunma sanayisi, turizm, tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim, güvenlik alanlarını iş birliği potansiyelimiz olan alanlar olarak belirlemiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ikili ticaretin sürdürülebilir şekilde artırılmasına yönelik yeni yaklaşımların devreye alınması, resmi makamlar olarak iş çevreleri için iş ortamını iyileştirmeye yönelik tedbirler alınması ve iş birliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Bu toplantının her iki ülkenin iş adamlarına ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında iki ülke tarafından en üst düzeyde verilen önem ve değerin en güzel örneği olduğunun altını çizen Erdoğan, "Sizlerden beklentimiz, bu desteği her iki ülkenin faydasına olacak şekilde verimli projelere, güçlü iş birliklerine dönüştürmenizdir." diye konuştu.

"KARMA EKONOMİK KOMİSYON MEKANİZMASINI DA KURMUŞ OLACAĞIZ"

Recep Tayyip Erdoğan, bu aşamaya gelinceye kadar pek çok adım attıklarını, pek çok badireler atlattıklarını dile getirerek, "Engelleme girişimlerine veya tehditlere aldırmadan her iki ülkenin de menfaatlerini ilerletmenin çabası içinde olduk. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin 26 Nisan 2017 tarihinde Karakas'ta düzenlediği İş Forumu, çok önemli bir başlangıç oldu. Daha sonra Ankara'da yapılan ortak iş birliği komisyonunun ikinci toplantısı sırasında da iş adamlarımız arasındaki temasların düzenli hale getirilmesi için Türkiye-Venezuela İş Forumu'nu gerçekleştirmiştik." şeklinde konuştu.

Bugün bu toplantının düzenleniyor olmasını, iş çevreleri arasındaki irtibatın devamı bakımından çok önemsediğini ifade eden Erdoğan, bugün imzalanacak ekonomik ve ticari iş birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle karma ekonomik komisyon mekanizmasını da kurmuş olacaklarını açıkladı.

Böylelikle, ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin üst düzey yetkililerin gözetiminde etkili biçimde yürütülmesini sağlayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Sadece ekonomi alanında değil, bölgemizi ve tüm dünyayı etkileyen sorunlarla da Başkan Maduro ile yakın temas halinde olacağız." dedi.

"ZİRVEYE KATILIMI BÜTÜN DÜNYAYA VERİLMİŞ GÜÇLÜ BİR MESAJ OLDU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maduro'nun, İslam İşbirliği Teşkilatının "Kudüs" konulu olağanüstü zirvesine "Bağlantısızlar Hareketi Dönem Başkanı" sıfatıyla katıldığını, Maduro'nun zirveye katılmasının bütün dünyaya verilmiş güçlü bir mesaj olduğunu söyledi. 

Maduro'nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne fiili olarak geçildiği 9 Temmuz'daki yemin törenine katılarak kendisini onurlandırdığını söyleyen Erdoğan, bu vesileyle Maduro'ya teşekkür etti.

Erdoğan, "İslam düşmanlığının arttığı, Batılı ülkeler tarafından yabancı karşıtlığının körüklendiği bir dönemde Sayın Başkan'ın bu örnek tavrının son derece kıymetli olduğunu düşünüyorum. Elbette Venezuela'nın mazlum ve mağdurla sergilediği bu güçlü dayanışmasının bazı çevreleri rahatsız ettiğinin de farkındayım. 5 Ağustos'ta meydana gelen elim hadise, Sayın Maduro ile beraber Venezuela halkının bağımsızlık iradesine yönelik kalleşçe bir saldırıdır. Venezuela halkının iradesini gasbetmeye yönelik bu tür teşebbüsleri asla tasvip etmediğimizin altını çizmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 "TEK TARAFLI YAPTIRIMLARI VE TİCARETİ KISITLAYICI ÖNLEMLERİ DOĞRU BULMUYORUZ"

Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ticari ve ekonomik ilişkilerde de son 10 yılda önemli mesafe alındığının altını çizen Erdoğan, bölgeyle ticaret hacminin 2016'da yaklaşık 7 milyar dolar iken 2018'in ilk 9 ayında 9,2 milyar doları aştığını bildirdi. Erdoğan, bu rakamların gelecek dönemde artırılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Latin Amerika ve Karayipler bölgesine dönük projelerimizde bölgesel örgütlerle iş birliği de çok önemli bir yer tutuyor. Tek taraflı yaptırımları ve ticareti kısıtlayıcı önlemleri doğru bulmuyoruz. Bu çok yanlış bir şey. Bu uygulamaların istikrarsızlıkları daha da derinleştireceğini düşünüyoruz. Siyasi meselelerin, bir halkın toptan cezalandırılarak çözüme kavuşturulamayacağı geçmişteki acı tecrübelerle sabittir. Böylesi bir dönemde, Türkiye ve Venezuela'nın dayanışma sergilemesi çok daha büyük önem kazanmıştır. Son aylarda ağır ekonomik saldırıya maruz kalan bir ülke olarak, küresel ticaret sisteminin parametrelerini yok sayan keyfilikleri tasvip etmiyoruz. Türkiye olarak kural temelli şeffaf bir ticaret sistemi çerçevesinde tüm ülkelerle iş birliğinden yana ön yargısız bir tutum izliyoruz. Ekonomik alandaki tecrübelerimizi her iki ülkenin faydasına olacak şekilde Venezuelalı dostlarımızla paylaşmaya hazırız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesinde Venezuela'nın verdiği destek için teşekkür etti.

 "COĞRAFİ UZAKLIKLARIN HİÇBİR ÖNEMİ YOKTUR"

Bu ziyaretle Venezuela ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını dile getiren Erdoğan, bundan sonra çabaların ülkeler ve bölgeler yararına somut sonuçlar vermesi için daha fazla çalışacaklarını ifade etti. Bu toplantının yeni düşünce ve projelere ilham kaynağı olmasını dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki coğrafi mesafe ilişkilerimizi kuvvetlendirmek ve iş birliğimizi çeşitlendirmek için bir engel olarak görülmemelidir. Gönüllerimiz arasına mesafe koymadığımız sürece coğrafi uzaklıkların hiçbir önemi yoktur. Türkiye belli ülkelerin manipülatif saldırılarına ve ekonomik tetikçilerin sabotajlarına maruz kalan Venezuela'nın yanındadır. Bundan iki asır önce Simon Bolivar'ın mücadelesi, barbarca köleliğin karanlık örtüsünün Venezuela'nın üstünden kalkmasını sağlamıştı. Dostum Maduro'nun da Venezuela halkının desteği ve dayanışmasıyla ekonomik kuşatma girişimlerini akamete uğratacağına inanıyorum."

Erdoğan, ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya misafirperverliği için teşekkürlerini iletti.

ÜLKENİN NEREDEYSE HER YERİNDE ALTIN REZERVİ BULUNUYOR

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaptığı konuşmada, bu yıl Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacminin 800 milyon dolardan fazla olduğunu hatırlatarak, kısa sürede iki ülkenin ticari ilişkilerini güçlendirdiğini söyledi.

Maduro, Venezuela'nın altın konusunda gelişmiş bir konumda olduğuna dikkati çekerek, "Yalnızca altın ticaretinde değil, madencilik üzerine de çalışabiliriz. Venezuela, amacına ulaşacak ve dünyanın en büyük ikinci altın rezervine sahip ülke olacaktır. Ülkenin neredeyse her yerinde altın rezervi bulunuyor. Demir, alüminyum, koltan ve elmas alanlarında, Türk Hava Yollarının sayesinde ilerleme gösteren turizm alanında da iş birliği yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Devlet Başkanı Maduro, ekonomiyi güçlendirme çağrısı yaparak, "Bu iş forumu vesilesiyle ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı'nın ülkemizi ziyaret etmesi bizi onurlandırdı. Bu ziyaret çerçevesinde diyorum ki ekonomiyi güçlendirelim, zenginlik oluşturalım, büyük bir güvenle yatırım yapalım. Bugün düzenleyeceğimiz toplantıyla karşılıklı yatırımları içeren anlaşmalar imzalayacağız." şeklinde konuştu.

'VENEZUELA'NIN KAPILARI SİZLERİN YATIRIMINA SONUNA KADAR AÇIKTIR`

Maduro, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, olağanüstü geçmişi, çalışma azmi, çabalarıyla insanlık tarihine katkı sağlayan bir ülkedir. Türkiye ve Venezuela olarak bir araya geldik. Bugün 4,5 milyar avrodan fazla yatırım potansiyeline sahip bu başarılı iş forumuna ev sahipliği yapıyoruz. Türk iş adamlarına, İstanbul'da da dediğim gibi 'Venezuela'nın kapıları sizlerin yatırımına sonuna kadar açıktır, gelin, inşa edin, yatırım yapın.' diyorum."

AA