• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2309.78
  • ...
"Önümüzdeki engelleri kaldırırsanız engelliliği de ortadan kaldırmış olursunuz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını İLKHA'ya anlatan Batman'daki engelliler, çok sayıda sorun ve sıkıntılarının olduğunu ifade ederek, kendilerinin de insanca yaşamaya haklarının olduğunu belirttiler.

Tüm kamusal alanda erişim ve ulaşım sorunuyla karşılaştıklarını söyleyen engelliler, "Önümüzdeki engelleri kaldırırsanız engelliliği de ortadan kaldırmış olursunuz." diyerek, yetkililere seslendi.

Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, Türkiye'de yaklaşık 12 buçuk milyon engelli vatandaşın olduğunu, engellilerin sadece bir gün değil yılın tamamında hatırlanması gerektiğini söyledi.

"En büyük problemimiz ulaşım ve erişimdir"

Engellilerin yılın tamamında sıkıntılar çektiğini vurgulayan Sapancı, "Bu sıkıntılar tabi ki bir anda çözülecek sıkıntılar değil. Çünkü bunlar geçmişten günümüze gelen sıkıntılardır. Bizim en büyük problemimiz ulaşım ve erişimdir. Hem fiziki mekânlara erişim hem de bilgiye erişim noktasında ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Okula gitmek istediğimizde, topluma çıkmak istediğimizde, iş yerimize gitmek istediğimizde, hastaneye gitmek istediğimizde; kısacası evimizden çıkıp kamusal alana dâhil olduğumuz anda sıkıntılar başlıyor. Bu da kurumların bilinçsizce binalar yapmasından kaynaklanıyor. Okula gidemiyoruz, okula gittiğimizde maalesef birçok basamakların olduğu, asansörlerin bozuk olduğu, ya da olmayışı, toplu taşıma araçları çok büyük sıkıntılar." dedi.

"Yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor"

Sorunlarının asgari seviyeye inmesi noktasında yerel yönetimlere büyük görevlerin düştüğünü aktaran Sapancı, "Biz istiyoruz ki, binalar yapılırken engelli örgütlerine danışıp o şekilde hareket etsinler. Burada yerel yönetimlere çok büyük görevler düşüyor. Yerel yönetimlere, binalara ruhsat verdiğinde eğer o proje engelliler düşünülerek yapılmadıysa o projenin mutlaka tekrar yapılması gerektiğini belirttik. Ancak orada çalışan mimarlar ve mühendislerimizin bizimle ilgili yeteri bir bilgiye sahip olmadığından dolayı kamu alanları sorun haline geliyor. Bilgiye erişim, internet ve web sitelerinin erişilebilir ve ulaşılabilir olmaması da sıkıntı oluşturuyor." diye konuştu.

"Nereye gidiyorsak mutlaka erişim sorunuyla karşı karşıya kalıyoruz"

Sapancı, konuşmasının devamında şunları söyledi: "İstihdam noktasında da sorunlarımız var. Nereye gidiyorsak mutlaka erişim sorunuyla karşı karşıya kalıyoruz. İstihdama katıldığımızda gerek kamu kurum ve kuruluşlar olsun gerek özel sektör olsun bunların binaları uygun olmadığı için biz orada işe başlarsak bile gidip kendi işimizde oturup herkes gibi mesaimizi tamamlama gibi bir şansımız yok. Binaya girersek bile kendi odamızda çalışamayız. Çünkü eşyaların bilinçsizce yerleştirilmesi, odaların dar olması noktasında sıkıntılar var."

"Önümüzdeki engelleri kaldırırsanız engelliliği de ortadan kaldırmış olursunuz"

Engellilerin toplumun bir parçası olduğuna dikkat çeken Sapancı, "Kısacası biz toplumla yaşama irademizi her zaman yerine koyduk. Bizim de toplumdan beklentimiz şudur; bizi olduğumuz gibi kabullensinler. Çünkü biz onların bir parçasıyız, onlar da bizim bir parçamızdırlar. Biz her zaman şunu söylüyoruz; engelliler için yapın herkes kullansın. Engellilik yoktur aslında engeller vardır. Siz bizim önümüzdeki engelleri kaldırırsanız engelliliği de ortadan kaldırmış olursunuz." ifadelerini kullandı.

"Hâlâ büyük sıkıntılarımız var"

Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban, engellilerin sıkıntılarının sadece bir gün ile anlatmakla bitmeyeceğini belirtti. Çoban, "Erişilebilirlik noktasında hâlâ büyük sıkıntılarımız var. Gerek ulaşım noktasında gerekse de fiziki noktada engelliler sorun yaşamaktadır. Görme ve akülü sandalyeye binen engellilerimizin şehir merkezilerinde, ulaşımda ve binalara girişleri noktasında büyük sıkıntıları var. Tabi mimari yapılınca yaşlı ve engelliler düşünülmüyor." şeklinde konuştu.

"Engelli maşalarının iyileştirilmesini istiyoruz"

Engellilerin de insanca yaşamaya hakkının olduğuna işaret eden Çoban, "Bundan sonraki yapılacak mimari yapıların engeliler ve yaşlılar düşünülerek yapılmasını istiyoruz. Yetkililerden bu konuda denetimlerini daha sık yapmasını istiyoruz. Göstermelik değil tam anlamıyla işe yarayan çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Engellilerin maddi sıkıntıları da çok büyüktür. Devletten isteğimiz şudur; şu anda engelliler 2022 sayılı Kanun'dan yararlanmaktalar; ama engellilerin de aynı şekilde insanca yaşamaları için maaşlarının emekliye verilen ücret bazında en az 1200 lira olmasını talep ediyoruz. Şu anda verilen ücret 400 lira gibi cüzi bir şeydir. Bu onlar için bir çay, simit parası bile değil. Yetkililerden bu konunun iyileştirilmesini istiyoruz." dedi. (Mehmet Fatih Akgül - İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir