• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
Hakim ve savcı sınavlarında yeniden 70 puan barajı geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Toplantı Salonu'nda Türkiye genelindeki istinaf merkezinde ve ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılara yönelik yapılan meslek içi eğitim programının açılışına katılan Adalet Bakanı Gül, seminerlerin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Bakan Gül, program kapsamında ilk derece mahkemelerinden gelen hakim ve savcılar ile istinaf merkezlerinde görev yapan meslektaşları arasındaki iletişimi ve etkileşimi de güçlendirmesinin amaçlandığını kaydetti.

Yargı Reformu Stratejileri kapsamında meslek için eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Gül, Türkiye'de hizmet veren 9 bölge adliye mahkemesi merkezinde, ilk derece mahkemelerinde görev yapan toplam 926 yargı mensubunun bu eğitimden yararlandığını kaydetti.

Gül, 2018 yılı içinde meslek içi eğitim faaliyetlerinden yararlanan hakim ve cumhuriyet savcılarının sayısının 5 bine yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Adalet için artan bütçe imkanlarının, adaletin çehresini değiştiren alt yapı yatırımlarının, adalete hız getiren teknoloji kullanımının, adalette kaliteyi artıran iyi uygulamaların ve adaletin ayak bağını çözen mevzuat çalışmalarının büyük bir fark ve değer oluşturduğunu anlatan Gül, adaletin ancak ve sadece ona sadakat gösterenlerin ellerinde yükselebileceğini kaydetti.

15 Temmuz darbe girişiminin toplum hayatı açısından kritik bir eşik olduğunu belirten Gül,  "Silaha karşı yürekle karşı duran, FETÖ'nün esaret teşebbüsüne cesaretle yanıt veren aziz milletimiz, bu kalkışmanın püskürtülmesinde en önemli rolü icra etmiştir. O gece süratle harekete geçen yargı mensuplarımız da bu ihanet şebekesinin adalet önüne çıkarılmasında kritik bir görevi yerine getirmiştir. 15 Temmuz gecesi milletimizin meydanlarda başlattığı demokrasi  nöbetini, yargı mensuplarımız adliyelerde sürdürmüştür. Bu nöbet halen devam etmektedir." dedi.

Hakim ve savcı sınavlarında yeniden 70 puan barajı

Hukuk eğitiminin güçlendirilmesi için de ortak çalışmalar bulunduğunu aktaran Gül, hakimlik, savcılık, avukatlık, noterlik gibi belli meslekleri icra etmek isteyenler için ortak sınavda başarı göstermek ön şart haline geleceğini kaydetti.

Gül, şöyle konuştu: "Sınavın getirilmesi konusunda da ilgili paydaşlar arasında geniş bir mutabakat söz konusudur. Hukuk eğitimiyle ilgili reform arayışlarımızın yanı sıra yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili olarak da önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede, hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında da 70 puan barajını yeniden getirmeyi düşünüyoruz. Yargı Reformu Stratejisi ile ayrıntılarını kamuoyuna duyuracağımız bir dizi yenilikle yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim ve staj dönemlerini yeni bir anlayışla ele almayı planlıyoruz. Hem süre, hem de içerik bu planlamanın içindedir. Yani hem meslek öncesindeki eğitim süresini uzatmayı, hem de staj görülen mahkeme çeşitliliğini artırmayı arzu ediyoruz."

Yargı sürecinde yapılan tüm yazışmaların tutarlı ve özenli bir Türkçeyle yazılmasının önemini anlatan Gül, mesleki yeterliliklerin her koşulda geliştirme mücadelesinin de yargı mensuplarına ait olduğunu söyledi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir