• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
"Camilerde edebe ahlaka bürünmeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta tarihi camiler olmak üzere ibadet yerlerine gelen yerli ve yabancı turistlerin dinen uygun olmayan kıyafetlerle ziyaretlerde bulunmaları Müslüman kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Cami adabı ile ilgili İLKHA'ya konuşan Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, camilere giden kişilerin kılık kıyafetlerine dikkat etmesi, orada edep ve ahlaka bürünmesi gerektiğini belirtti.

Camide bulunmanın ve cami cemaati olmanın bir takım kuralları ve kaidelerinin olduğunu söyleyen Erhan, "Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de, 'Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel ve temiz elbiselerinizi giyinin.' buyuruyor. Bu bizim beden temizliğine dikkat etmesi gerektiğini vurgulaması açısından çok önemli bir husustur. Aynı zamanda beden temizliğine dikkat çektiği gibi bizim her camiye gidişimizde güzelce abdestimizi almamız, kılık kıyafetimizi kontrol etmemiz gerektiğini de bir zorunluluk olarak görüyoruz." dedi.

"Camilerde edebe, ahlaka bürünmeliyiz"

Cami cemaatinin zihnini bulandırıcı davranışlardan kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Erhan, "Zira namazın şartlarından bir tanesinin setr-i avret olduğunu unutmamamız gerekiyor. Yani oraya girerken dışarda giyilmiş olan elbiselerden ziyade bir edebe bürünmek, bir ahlaka bürünmek, orada herkesin aynı duyguyla, aynı yaratana, aynı yöne yönlenmiş olduğu bir yerde gönlünü ve kalbini Allah'a açan insanların zihinlerini bulandırıcı davranışlardan insanların kaçınması gerekiyor. Bu yüzden setr-i avret çok özenle üzerinde durulması ve namazın şartlarından bir tanesidir." diye konuştu.

"Camilerdeki manevi havadan istifade etmeliyiz"

Camide kötü davranışlardan kaçınıp, oranın manevi havasından istifade edilmesi gerektiğini dile getiren Erhan, "Yine insanlar camide bulunduğu zaman dilimi içerisinde edebe aykırı davranışlardan insanların kaçındığı gibi, etrafta ve çevrede insanlara zarar verici davranışlardan da kaçınmak gerekiyor. Nahoş kokan yiyecek içecekleri yedikten sonra camiye gelmenin sünnete aykırılık teşkil ettiğini bilmemiz gerekiyor. İnsanlara rahatsızlık verici kokulardan sakınmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Yanımızdakilerle laubali konuşmalardan, özellikle Cuma günleri hutbe okunurken cep telefonlarıyla uğraşmaktan kaçınmamız lazım. Oradaki manevi havadan istifade etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımıza cami adabını küçük yaşta öğretmeliyiz"

Çocuklara henüz küçük yaşta cami adabının aşılanması gerektiğini aktaran Erhan, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Çocuklarımızla beraber camiye gitmemiz gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Onların yaramazlıklarına tahammül etmek gerekiyor. Yaramazlıklarını bahane ederek onları camilere getirmeme gibi bir durum içerisine düşmememiz gerekiyor. Yine çocukluktan itibaren onlara cami adabını, camiye girerken nasıl girilmesi gerektiğini, orada nasıl bir duruş sergilenmesi gerektiğini çocuklarımıza küçük yaştan itibaren öğretirsek, o çocuklarımız büyüdükleri zaman televizyon ekranlarında gördüğümüz o caminin havasına uygun olmayan davranış ve tarzlardan da uzaklaşmış olunabileceğini belirtmek isterim." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir