• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TÜİK tarafından dün açıklanan ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Pekcan, "Ticaret Bakanlığımızca açıklanan Kasım ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatiflere İlişkin Geçici İdari Verilerine göre, Kasım ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,49 artarak 15 milyar 532 milyon dolara yükseldi. Böylece geçen ay itibarıyla ihracatımız 15,5 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüsek Kasım ayı ihracat değerine ulaştı." dedi.

İhracatta bir rekorun da son 12 aylık dönem itibarıyla geldiğini belirten Pekcan, "Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 7,8 artışla 168 milyar 77 milyon dolara yükselirken, bu rakam da Cumhuriyet tarihinde ulaştığımız en yüksek yıllık ihracatımız oldu." diye belirtti.

Pekcan, şunları kaydetti: "Ülkemizin küresel ticaretteki rekabetçi gücünü artırmak için sürdürdüğümüz çalışmaların sonuçlarını görmek memnuniyet vericidir. 2018 yılı ihracatta rekorlar yılı olarak geçmeye devam ediyor. Yeni Ekonomi Programı'nda öngörülen yılsonu ihracat değeri olan 170 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inancımız tamdır. Diğer taraftan Kasım ayında ithalatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 azalarak 16 milyar 136 milyon dolar seviyesine geriledi. 2017 yılının Kasım ayında yüzde 69 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise 2018 yılının Kasım ayında yüzde 96,3 düzeyine yükseldi."

"Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz"

Dış ticaret açığının da bu gelişmelerin ışığında yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,5 azalarak 604 milyon dolara gerilediğini belirten Pekcan, "Dış ticaret açığımızdaki bu iyileşmenin olumlu etkilerini cari açığımızdaki iyileşmeyle de görüyoruz.  Bu kapsamda, son beş ayda azalan dış ticaret açığının Kasım ve Aralık aylarında da aynı eğilimi sürdüreceği öngörülmektedir. Böylece, Temmuz ve Ağustos aylarında gerilemeye başlayan cari açık Eylül ayında fazla verirken, Ekim ve Kasım aylarında da cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk Liramızın dış ticaretteki kullanımını artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz"

"Önümüzdeki dönemde mal ve hizmet ihracatçılarımıza ve sanayicilerimize verilen desteklerle beraber AR-GE faaliyetlerinde yoğunlaşacak üretim yapımızla dış ticaret dengemizin daha da iyileşeceğine inanıyoruz." diyen Pekcan, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla 100 Günlük İcraat Programı kapsamındaki Türk Liramızın dış ticaretteki kullanımını artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz, bu kapsamda da tüm paydaşların katılımıyla çalıştaylar düzenliyoruz. Kasım ayı itibarıyla milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 174 olurken aynı dönemde 110 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirdik. Kasım ayında Türk Lirası ile yapılan ticaretin hacmi, 4,8 milyar TL'si ihracat, 5,3 milyar TL'si ithalat olmak üzere toplam 10,1 milyar TL'ye ulaştı."

Pekcan, "Ticaret Bakanlığı olarak bir taraftan destek mevzuatımızı sadeleştiriyoruz bir taraftan da firmalarımızın bu destekleri tanımasını ve faydalanmasını kolaylaştırıyoruz. Vizyonumuz, kolay desteklerimizle daha fazla kadın girişimcimizi, KOBİ'lerimizi, esnaf ve sanatkarlarımız ile genç girişimcilerimizi küresel pazara açmak, onları ihracatçı hale getirmek; böylece ihracatı tabana yaymaktır." ifadelerini kullandı.

 "Aktif firma sayısındaki artış ekonomiye güveni gösteriyor"

 Öte yandan Türkiye'doe faaliyet gösteren aktif firma sayısının sasım ayında bir milyon 896 bine ulaştığını aktaran Pekcan, "Bu yılın başından beri firma sayımızın 99 bin artması, ticaret erbabımızın güçlü ekonomimize duyduğu güvenin bir göstergesi oldu. Ülkemiz Dünya Bankası tarafından yayımlanan Doing Business Raporu'nda 17 sıra yükselerek 190 ülke içinde 43. olmuştur. Aynı Raporun dış ticaret bölümünde ise ülkemiz 29 sıra birden yükselerek 42. sırada yer almıştır." dedi.

Önümüzdeki dönemde, hem iç ticarette, hem dış ticarette hem de gümrüklerde çağın bir gereği olan dijitalleşme ve mevzuat sadeleştirmesi alanındaki çalışmalarla, Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan, en kolay iş yapılan ülkeler ligine yükseltmeyi planladıklarını söyleyen Pekcan, "Bakanlık olarak yeni dönemde yüksek katma değerli; teknolojiye, tasarıma ve markalaşmaya dayalı ihracatın teşvik edilmesini ve böylece ülkemizi yüksek gelirli ülkeler sınıfına eriştirmeyi hedefliyoruz. Yeni pazarlarda, yükselen sektörlerde daha aktif olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin dış ticaretteki gücünü artırmak için kamu-özel-STK iş birliği ile çalışmalarımıza devam edeceğiz." açıklamasında bulundu. (Fırat Arslan- İLKHA)