• DOLAR 32.333
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2293.713
  • ...
Sahte pekmeze dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçeriğindeki kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B (B1,B2,B3) vitaminleri nedeniyle yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağı olan pekmez, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yapımı oldukça zahmetli pekmezi ticari amaçlar için üretenlerin, bazı kolay yollar tercih edebildiklerini ve içerisine katkı maddeleri ekleyerek insanların sağlığıyla oynayabileceklerine dikkat çeken Siirt'teki aktarcılardan Mehmet Ali Bal, sahte ve hakiki pekmezin kolayca birbirinde ayırt edilebileceğini anlattı.

30 yıldır aktarcılık yaptığını belirten Bal, kimilerinin pekmeze şeker ve glikoz karıştırdığını, bunun da zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.

Bal, pekmezin hakiki olup olmadığını tadından, renginden ve akışkanlığından anlaşılabileceğini söyledi.

Faydaları

Hakiki pekmezin insan vücudu için birçok faydası olduğuna değinen Bal, "Hakiki üzüm pekmezinin yapımında kül veya beyaz toprak kullanılır. Kül karıştırılan pekmez, gırtlağı biraz yakar ve acı olur ama toprak ile yapılan pekmezin kalitesi ise çok daha iyi olur. Hakiki pekmezin insan vücudu için çok faydaları bulunuyor. Mesela kansızlığa fayda verirken, soğuğa karşı insan vücudunun direncini arttırıyor. Kış mevsiminde özellikle karlı havalarda insanı sıcak tutar. Karaciğer için çok faydalıdır. Siyah üzümden yapılan pekmez kansızlığa fayda verir ve genelde hastalar için kullanılırken, beyaz sinciri üzümünden yapılan pekmez ise yemeklik olarak kullanılır." İfadelerini kullandı.

"Hakiki pekmez şeker hastalığına dahi zarar vermez"

Sahte pekmeze zararlarına dikkat çeken Bal, "Sahte pekmezin içerisinde şeker ve glikoz katkısı vardır. Maalesef piyasada karpuz çekirdeğini sıkarak şekerle kaynatıldıktan sonra yapılan pekmezler bulunuyor. Tadına bakıldığı zaman belli oluyor. Bu şekilde yapılan pekmezler zehirden farksızdır. Şerbete benzer, rengi çok soluk olur ve insan dikkatli baktığı zaman sahte olup olmadığını anlar. Ama bizim buranın yerlisi kolay kolay yapmaz. Ben kendi köyümün pekmezini satıyorum ve garantili olarak müşterimize veriyorum. Çok kaliteli bir pekmez ve alan bir daha gelip alıyor. Bazı hastalar gelip Allah rızası için hakiki pekmez istiyor. Ama bazıları buna rağmen sahte pekmez veriyor. Hakiki pekmez, şeker hastalığına dahi zarar vermez." şeklinde konuştu.

Bir diğer Aktarcı Mehmet Tetik ise pekmezin uzun süre kaynatıldıktan ve zahmetli aşamalardan sonra meydana geldiğine dikkat çekerek hakiki pekmezin akışkan olduğunu ve aktığı zaman kesik kesik akmadığını ifade etti. (Murat Orhan-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir