• DOLAR 32.509
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2491.241
  • ...
Tarihi Eyyubi Camii`nin kapı kısmı taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın antik kenti olan Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi (Kızlar) Camii'nin bahçe duvarlarından 115 ton ağırlığındaki kapı kısmı Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki geçidi depo sahasına taşındı.

Hasankeyf'in tarihi ve kültürel varlıklarıyla yaklaşık 4 buçuk kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanına taşınması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Sekiz bölüm halinde taşınacak olan yapının kapı kısmı sabah saat 06.00 sıralarında 48 tekerlekli SPMT aracıyla taşındı.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerden 4 bin 600 tonluk Eyyubi Camii'nin taşınma çalışmaları başladı.

Yürütülen çalışmalar kapsamında ilçedeki tarihi eserler, Hasankeyf Kültürel Park Alanı'na bir bir taşınıyor. Er-Rızk, Eyyubi ve Koç camileri için koruma ve taşıma çalışmalarıyla ilgili süreç devam ediyor.

Bu kapsamda, kesin inşa tarihi bilinmeyen, yapı bezemesi ve planıyla 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen eserler arasındaki en ağır yapı olan Eyyubi Camii'nin taşınma süreci başladı.

Hasankeyf'te şu ana kadar taşınan ve taşınacak olan en ağır yapı olma özelliğine sahip tarihi caminin 4 bin 600 ton ağırlığındaki ana gövdesi iki ayrı parça halinde, bahçe duvarları ise 6 parça halinde, SPMT ile taşınacak. Dün bahçe duvarlarından 115 ton ağırlığındaki kapı kısmının taşıma çalışmaları başlarken bugün ise sabahın ilk ışıklarıyla taşındı.

SPMT aracıyla taşınan ve Dicle Nehri üzerinde özel olarak inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan köprü üzerinden geçirilen eser, 6 saatlik çalışmanın ardından Hasankeyf Kültürel Park Alanındaki geçici depo sahasına ulaştı.

Taşıma işleminin yaklaşık iki hafta sürmesi öngörülüyor. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir