• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 "Atanmama rağmen gerekçe gösterilmeden işe alınmadım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Üniversitesi Radyoloji Bölümü'nden 2014 yılında mezun olan İdris Talayhan, KPSS'de yeterli puan alıp atanmasına rağmen "güvenlik soruşturması" gerekçesiyle işe alınmadığını söyledi.

Evli ve 2 çocuk babası olan Talayhan, Akdeniz ve Tokat üniversitelerine memur olarak atandığını ama gerekçe gösterilmeden işe alınmadığını ifade etti.  

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan güvenlik soruşturmaları birçok vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Yıllarca emek sarf edip bin bir türlü zahmetle üniversite okuyup girdikleri KPSS'den yeterli puanı elde edip atanmasına rağmen güvenlik soruşturması nedeniyle işe alınmayan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Geçimini sağlayabilmek için ağabeyine ait olan markette çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Talayhan, mağduriyetini şöyle anlattı:

"İstanbul Üniversitesi Radyoloji Bölümü'nden 2014 yılında mezun oldum. 2016 yılında girmiş olduğum KPSS'den 81,77 puan aldım. Yapılan yerleştirmelerle Antalya Akdeniz Üniversitesine memur olarak atandım. Atamam gerçekleşmesine rağmen yapılan güvenlik soruşturulması sonucunda hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildim. Ardından Tokat Üniversitesine sözleşmeli olarak personel alımı yapılacağını duydum ve oraya da başvuru yaptım. Tokat Üniversitesine de atamam gerçekleşti. Bütün evrakları hazırlayıp ilgili üniversiteye verdim. Ancak güvenlik soruşturması sonrasında yine yerleşemedim. İşe alınmama sebebini sormamıza rağmen herhangi bir sebep belirtilmedi. Yaşananlardan dolayı mağdurum."

"Atanmama rağmen işe alınmayarak mağdur edildim"

"Mezun olduğumdan bu yana 4 yıldır atamamın yapılmasını bekliyordum. Ancak atanmama rağmen işe alınmayarak mağdur edildim" diyen Talayhan, "6 yıldır evliyim ama daha bir düzen kuramadım. Atamam yapıldığına sevindim ama hiçbir gerekçe gösterilmeden 'güvenlik gerekçesiyle seni işe alamıyoruz' denmesi beni üzdü. Tabi ki mağdur olan sadece ben değilim. Benim gibi birçok insan güvenlik soruşturması sebebiyle mağdur olmuş, ben de bunlardan biriyim. Hükümet ve yetkililerin bu işe artık el atması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Verilen kararlar hukuki değil siyasidir"

Okul okumak için çok farklı zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bunca emeğe rağmen işe alınmamasını eleştiren Talayhan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"İnsan bir şeyler elde etmek için ömrünü veriyor. Bugün anneler ortaokula geçen çocuklarının ellerinden tutup okula götürüyorlar. Biz daha ilkokuldayken yatılı olarak başka yerlerde okul okumak zorunda kaldık. Köyümüzde okul vardı fakat öğretmenler okula gelmiyordu. Birinci sınıftan üniversiteye kadar bütün okulu dışarıda okuduk. Okumak istediğimiz için bu sıkıntılara katlandık. Okul okuyup üniversite kazandık, ardından KPSS'yi de kazanıp yerleştik ama gel gör ki buna rağmen güvenlik soruşturması gerekçesiyle işe alınmıyoruz. Bu güvenlik soruşturmalarının gerekçesi nedir bilmiyoruz. Bugüne kadar ne mahkemeye gitmişliğim ne de bir sabıkam olmadı. Bu kararların hukuki olmadığını herkes biliyor. Bu kararlar siyasi kararlardır. Bugün AK Parti bunu yapıyorsa yarın hükümet değiştiğinde AK Partiye üye olanlar aynı durumu mu yaşayacaklar? Bu siyasi kararlara son verilmesini istiyoruz." (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir