• DOLAR 32.572
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2492.444
  • ...
"Müslümanların gönlünü hoş edecek uygulamalara muhtacız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Vakfı Siirt Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "İlmin Kapısı Hazreti" isimli program TÜRGEV konferans salonunda gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Cengiz Tan'ın yaptığı ve Abdulkerim Saka'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Hazreti Ali'nin hayatını konu alan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından ses sanatçıları Hasan Tetik ile Abdulhalim İlbaş, ilahi ve ezgiler seslendirdi.

Düzenlenen programa siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok ve vatandaşlar katıldı.

Programda, Hazreti Ali'nin hayatı üzerinden katılımcılara önemli tavsiyelerde bulunan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Mehmet Ali Altun, İslam ümmetinin içinde bulunduğu bölünmüşlüğü, acizliği telafi edecek ve Müslümanların gönlünü hoş edecek uygulamalara muhtaç olduğumuzu vurguladı.

Altun, " Hazreti Ali (radiyallahu anh) bir gün Medine'de minbere çakarak orada oturan Müslümanlara seslenerek 'Ey Müslümanlar, bana neyi sorarsanız sorun. Allah'a yemin olsun ki ben göklerin yolunu Medine'nin yollarından daha iyi biliyorum,' dedi. Doğru sözlü olan Hazreti Ali (radiyallahu anh)'ı anlatmak bizim için son derece zahmetli bir meseledir. Hazret Ali bütün ömrünü, Peygamber Efendimiz vefat edinceye kadar onunla, ondan sonrada hayatı seçkin sahabelerle geçiren bir şahsiyettir." ifadelerini kullandı.

"Müslümanların Hazret Ali'nin hayatından örnek alacağı çok dersler vardır"

Hazreti Ali (radiyallahu anh)'ın anlatılacak çok vasıfları olduğunu belirten Altun, "Her çocuğun, gencin,  idarecinin, babanın ve her eşin Hazret Ali'nin hayatından kendisi için örnek alacak birçok dersler vardır. Çünkü bütün hayatı İslamlaşmış olarak yaşamıştır. 'Kerremallâhü Veche' denilmesinin bir sebebi, Hazreti Ali (radiyallahu anh)'ın hiçbir zaman putların önüne gitmediği içindir. Hiçbir zaman şirkin ve cehaletin bir izi ve kalıntısı Hazreti Ali'nin üzerinde görülmemiştir. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Ali için şunları söylüyor. 'Ey Ali! Senden dolayı iki kavim helak olacak,' diyor. Çünkü zamanla bazı insanlar haddi aşarak Hazreti Ali'nin ilah olduğunu söylüyor. Çünkü Hazreti Ali, kahramanlık, ilim ve feraset gibi çok üstün vasıflara sahipti.  Giren her savaşta mutlaka kazanan Hazret Ali'ye, bazı insanlar aşırı sevgi besledikleri için, Peygamber Efendimiz, 'iki kavim senden dolayı helak olacak.' diyor. Seni çok sevenler ve senden nefret edenler. Maalesef tarihte bu iki fırkayı görmek mümkündür."

"Hazret Ali için 'mallarını gizli ve açık olarak infak ederler' ayeti inmiştir"

Hazreti Ali (radiyallahu anh) hakkında iki ayet nazil olduğunu belirten Altun, İnfak ile ilgili çok meşhur iki tane hadiseyi şu şekilde anlattı: "Hazreti Ali'nin 4 dirhemi vardır. Birini gece,  birini gündüz, birini gizli ve birini de aşikâr olarak infak ediyor ve Allah-ı Teâlâ'da onun hakkında 'mallarını gizli ve açık olarak infak ederler.' diye bir ayet indiriyor. Hazreti Ali hakkında inen ikincisi ayet ise Hazreti Ali, annemizle evlerinde yemek yiyecekleri sırada bir fakir geliyor,  yemek istiyor ve fakire yemeklerini veriyorlar. İkinci gün bir köle geliyor, yemek istiyor ve köleye yemeklerini veriyorlar. Daha sonra bir esir geliyor. O gecede yemeklerini o esire vererek yemeksiz kalıyorlar. Bundan dolayı da Canab-ı Allah, onlar hakkında da 'yemeklerini fakirlere, miskinlere ve esirlere vererek biz, sadece Allah'ın rızasını istediğimiz için veriyoruz diyenleri müjdele,' niteliğinde bir ayet indiriyor." şeklinde konuştu.

"Tefrikalar karşısında şuurlu davranan Hazreti Ali tahribatların önüne geçmiştir."

Hazreti Ali'nin, tefrikanın kol gezdiği bir devirde yaşadığına dikkat çeken Altun, " İslam ümmetinin elem dolu ve en mustarip hadiselerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Hazreti Ali, tefrikanın kol gezdiği bir devirde yaşamış. Tefrika ve elem dolu hadiselerin yaşandığı manzaralar karşısında Hazreti Ali'nin titiz ve şuurlu davranması neticesinde, çok büyük tahribatlar yaşanmadan vakalar son buluyor. İşte bugün bizler Müslümanlar olarak sadece bu insanları anmak değil, aslında onları anlamak, onların mektebinde kana kana su içmek. Onların şuuru ile İslam ümmetinin içinde bulunduğu bölünmüşlüğü, acizliği telafi edecek ve Müslümanların gönlünü hoş edecek uygulamalara ve hamlelere muhtacız." ifadelerin kullandı.

Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok'un okuduğu duanın ardından program sona erdi. (Murat Orhan-LKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir