• DOLAR 32.579
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2428.678
  • ...
Mustazaf Der: `Taleplerimizin Takipçisiyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Şeyh Said ve arkadaşları ile ilgili İstiklal Mahkemeleri kararları ve bu kararlara ait arşivlerin açılması için Mustazaf Der`in 13 Mart`ta TBMM`ye verdiği dilekçeye cevap verildi.

TBMM`den gelen cevap ile ilgili bir değerlendirme yapan Mustazaf Der Genel Başkanı Av. M. Hüseyin Yılmaz bu konuyla ilgili olarak yüz binden fazla imza topladıklarını ve bu imzalar ile birlikte bir dilekçe ile Mart ayında hem TBMM Başkanlığına hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına başvurduklarını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden Bir Cevap Gelmedi
Yılmaz bu imzalarla konu ve ilgisine göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilmesini ve oranın umuma açık hale getirilmesi ve halkın Fatiha okumasını sağlayacak şekilde bir düzenleme yapılmasını istediklerini ifade etti. Başkan Yılmaz, "Büyükşehir Belediye Başkanı bu konuyu meclis gündemine getireceklerini söylemişti. Belediye meclisinin toplanacağını ve bu konu ile alakalı olarak kendilerini de çağıracağını, ama şu ana kadar Büyükşehir Belediyesinden bize herhangi bir davet gelmedi." dedi.

Halkın Şeyh Sait`e Gösterdiği Saygıyı Devletten de Talep Ediyoruz
Taleplerinin TBMM`yi ilgilendiren bir kısmının olduğunu da söyleyen Yılmaz değerlendirmesine şöyle devam etti: "Türkiye Büyük Millet Meclisine Şeyh Said ve arkadaşları ile ilgili İstiklal Mahkemeleri kararları ve bu kararlara ait arşivlerin açılması yönünde üç talepte bulunmuştuk. Şeyh Said`e resmi statüde iadeyi itibar talebimiz vardı. Bizce özellikle coğrafyamızda hem Müslüman Kürtler hem de Müslüman Türkler arasında Şeyh Said ve arkadaşlarının itibarı ve saygınlıkları zaten vardır. Bu saygılığın devlet tarafından da kabul görmesini talep etmiştik. Bu sebepten dolayı bunu da dilekçemize eklemiştik. İkincisi ise yine Şeyh Said ile ilgili olarak meclis kayıtlarından da olabilir veya o dönemin bilgi ve belgelerine ulaşıp Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tam olarak tespit edilmesini talep ettik. Zaten bu mezar ve mezarların nerede olduğunu halkımız biliyor, devlet ayrıca bunu tespit etsin bunu da o dönemin arşivlerinde olan bilgilere ulaşmakla olacağını dilekçemizle meclise başvurmuştuk."

Meclisten bugün dilekçelerine bir cevap geldiğini belirten Yılmaz, "TBMM`ye verdiğimiz dilekçeye gelen cevapta; İstiklal Mahkemeleri Karar Defterlerinin yeni Türk harflerine çevrilme işleminin devam ettiği, bu işlemin tamamlandıktan sonra söz konusu dosyalar üzerinde yapılacak olan çalışmalar tamamlandıktan sonra talebimizin değerlendireceği belirtiliyor." dedi.

Bunun taleplerinden sadece bir talep olduğunu ifade eden Yılmaz, son olarak, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespitine ve iadeyi itibarıyla ilgili meclisten herhangi bir bilgi ve belgenin kendilerine ulaşmadığını gerek yerel bazda ve gerekse meclis bazında bu işin takipçileri olacağını söyledi. (Osman İçli-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir