• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
"Bilgi ile beslenmeyen hiçbir medeniyet ayakta kalmaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salmazzem, İslam medeniyetinde bilginin yeri üzerine İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

İslam'ın bilgiye çok önem verdiğini, ilimle inşa edildiğini aktaran Salmazzem, bilgiyle beslenmeyen hiçbir medeniyetin ayakta kalamayacağını söyledi.

Eğitim kurumları ve bilginin bütün uygarlık ve medeniyetler için olmazsa olmazlardan olduğunu belirten Salmazzem, "Zira bilgi ile beslenmeyen hiçbir medeniyet ayakta kalmaz. Bir şekilde zevale mahkûmdur. Bunu söylemek istiyorum. İslam medeniyeti kadar bilgiye dayalı, bilgiye önem veren bir medeniyet şahsen tanımıyorum. İlk inen 5 ayeti kerimede 4 defa ilme dönük vurgular vardır. 2 yerde okuma ve iki yerde de bilgiye vurgu, bu ayeti kerimelerde söz konusudur." şeklinde konuştu.

"Eğitim ve bilgi İslam medeniyeti için bir temel taşıdır"

Hazreti Peygamber Efendimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptıkları ilk işin Mescid-i Nebevi ve onun yanında Mektebetu'l-Suffa'yı inşa etmesi olduğunu kaydeden Salmazzem, "Muhammed Hamidullah bunu İslam tarihinin ilk üniversitesi olarak niteliyor. Caminin yanında hemen bitişiğinde inşa ettiklerini eğitim kurumu, Mektebetu'l-Suffa. Dolayısıyla eğitim ve bilgi İslam medeniyeti için bir temel taşıdır. İslam medeniyeti bunun üzerine inşa edilmiştir. Nitekim Mektebetu'l-Suffa kendinden sonra inşa edilen eğitim kurumları içinde bir model olmuştur, bir örneklik teşkil etmiştir. İslam tarihine baktığımızda muhtelif coğrafyalarda inşa edilen eğitim kurumları da benzer bir usul ile inşa edilmiştir. Yani cami ile medrese veyahut da Darul Kurra, Darul Hikmet bunlar iç içe olmuşlardır. Dolayısıyla bilgi ile ibadet bir arada yürütülmüştür. İslam medeniyeti ilim ile iç içe yaşamış onun üzerine inşa edilmiş önemli bir medeniyettir." İfadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir