• DOLAR 32.509
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2433.84
  • ...
HAMAS Suriye`yi Terkediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkezi Londra`da bulunan ve Arap ülkelerinde yayımlanan El Hayat, Hamas`ın Suriye`nin başkenti Şam`daki siyasi karargahını yakında Katar`a taşıyacağını iddia etti.

El Hayat`ın bu haberi, İsrail ve Filistin basınında geniş şekilde yer aldı.

Haberde, Hamas`ın siyasi lideri Halid Meşal ve diğer üst düzey Hamas yetkililerinin Katar`a gideceği, Katar`ın Hamas "politbürosu"na kalıcı olarak evsahipliği yapmayı kabul ettiği, ancak Hamas`ın üst düzey askeri yetkililerine aynı ayrıcalığı sağlamayı reddettiği belirtildi.

Filistinli kaynakların gazeteye verdiği bilgiye göre, siyasi karargahın Mısır ve Ürdün`e taşınması talebi, her iki ülke tarafından da kabul edilmedi.

Haberde ayrıca, Mısır`ın Hamas`a "irtibat bürosu" açılmasını kabul ettiği kaydedildi.

Halen Şam`da bulunan Hamas`ın bazı üst düzey askeri liderlerinin ise Gazze Şeridi`ne gitmeyi planladığı öne sürüldü. Ancak gazetenin iddialarının bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığına da dikkati çekiliyor.

El Hayat`ın haberinde, Hamas`ın siyasi bürosunu taşıyacağına ilişkin iddianın, Suriye`deki ayaklanmaların Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimini tehdit ettiği bir dönemde ve El Fetih ile Hamas arasında geçen Çarşamba günü imzalanan ulusal birlik yolundaki ön anlaşmanın ardından yapıldığına işaret edildi.

Bu arada Filistin basını da halen Kahire`de bulunan Hamas`ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları`nın Komutanı Ahmed Cabari`nin Mısır İstihbaratı`nın yeni başkanı ile bir araya geldiğini belirterek, Cabari`nin muhtemelen yakında yeniden Mısır`ı ziyaret edeceğini ve israilli asker Gilad Şalit karşılığında Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin takas anlaşması üzerinde görüşmeler yapılacağını ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir