• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Pişkinlikte sınır yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz" ifadeleriyle Veliaht Prens bin Selman`ın kastedilmediğini ifade etti. Cubeyr, "Türkiye'de en üst düzey yöneticilere bu sözlerin ne anlama geldiğini sorduk ve bize kesin bir şekilde bu yorumda kastedilen kişinin Veliaht Prens olmadığını doğruladılar" diyerek pişkinlikte sınır tanımadıklarını bir kez daha ortaya koydu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, CIA'nın "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi talimatını Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın verdiğine yönelik" değerlendirmesinin de “yanlış” olduğunu söyledi. Cubeyr, "Biliyoruz ki Veliaht Prens hakkındaki bu iddiaların dayanağı yoktur ve bu iddiaları, sızdırılmış olsun olmasın, kesin bir dille reddediyoruz" dedi. Cubeyr'in açıklamaları, CIA haberlerine yönelik Suudi Arabistan'dan gelen ilk tepki. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Suudi Kralı Selman Bin Abdülaziz'in cinayet emrini verdiğine inanmadığını ifade etmiş, ancak "Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

"5'İ İDAM İSTEMİYLE 11 KİŞİ YARGILANACAK"

Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü ve Başsavcı Yardımcısı Şulan El-Şalan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak 11 kişinin mahkeme önüne çıkartılacağını ve beşinin de idam istemiyle yargılanacağını da duyurdu.

GABON CUMHURBAŞKANI SUUDİ DE KAYBOLDU

Öte yandan 24 Ekim'de Suudi Arabistan'a giden Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo`dan yaklaşık bir aydır haber alınamıyor. Suudi`de rahatsızlandığı iddia edilen Bongo`ya dair ne bir fotoğraf ne de bir video bulunuyor.

AFRİKA BİRLİĞİ, HEYET GÖNDERECEK

Afrika Birliği, Cumhurbaşkanı Bongo için Gabon'a heyet gönderecek. Afrika Birliği'nden (AU), 24 Ekim'de Suud`a giden Gabon Cumhurbaşkanı Bongo'nun sağlık durumuyla ilgili endişe duyulduğu belirtilerek, ülkeye bu hafta uzman heyet gönderileceği bildirildi. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, "AU Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Gabon Cumhurbaşkanı'nın sağlık durumuyla ilgili bazı gelişmelerden endişe duyuyor." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, başkent Libreville'ye gönderilecek heyetin Bongo'nun sağlığı ve ülkedeki siyasi durumla ilgili "bilgi edineceği" kaydedildi. "Gabon'un tüm siyasi aktörleri ve kurumları, ülkenin birliğini, huzurunu ve istikrarını korumak için çabalarını sorumluluklarıyla birleştirmelidir." değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, AU'nun ülkedeki anayasal düzene sıkı sıkıya bağlı olduğu vurgulandı.

GÖREVİ GEÇİCİ OLARAK YARDIMCISINA VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Bongo'nun geçen hafta Başbakan Emmanuel Issoze Ngondet'in isteğiyle Anayasa Mahkemesi, anayasanın 13. maddesine yaptığı eklemeyle Bongo'nun bazı görevlerini geçici olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Pierre-Claver Maganga Moussavou'ya vermişti. Mahkemenin bu kararıyla anayasaya göre cumhurbaşkanının yokluğunda, senato başkanının geçici cumhurbaşkanı göreviyle 30 ile 60 gün arasında cumhurbaşkanı seçimini düzenlemesinin önüne geçilmiş oldu.

FELÇ GEÇİRDİĞİ VEYA ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ

Suud`da düzenlenen "Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı"na katılmak için Riyad'a gittiği 24 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan Bongo ile ilgili medyada farklı iddialar yer almıştı. Uluslararası medya, Bongo'nun felç geçirdiğini veya öldüğünü öne sürmüştü.

LÜBNAN BAŞBAKANI DA SUUD`DA ALIKONULMUŞTU 

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de geçen yıl Suudi Arabistan tarafından alıkonulmuştu. Veliaht Prens bin Selman, Lübnan Başbakanını televizyona çıkartıp, zorla istifa açıklaması yaptırmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suud`a bir ziyaret gerçekleştirip, Hariri`yi alıp Fransa`ya götürmüştü. Macron, ''Beni dinlemeselerdi Lübnan'da savaş çıkardı'' sözlerini kullanmıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir