• DOLAR 32.437
  • EURO 34.477
  • ALTIN 2489.147
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Özel bir TV kanalına konuk olan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomik gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu yıl hedeflenen ihracat rakamlarının geçilebileceğini ifade eden Avdagiç, “2018 için 172-173 milyar dolar bandında bir ihracat rakamı bekliyoruz” dedi. Son dönemlerde ihracatta kademeli bir artış ve ithalatta kademeli bir düşüş olduğunu belirten Avdagiç, “Bu dövizle ilgili, dış kaynakla ilgili çok faydalı bir süreç. Bunun yanında turizm gelirlerimizdeki artış, yine dış hizmet gelirlerinin de geçen seneye göre göreceli olarak artması, cari dengede olumlu bir resim ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde piyasaların açılmasına bağlı olarak ithalatta bir miktar artış bekliyoruz. Ancak ihracatımızı artıracak tedbirleri masada tutmayı sürdürebilirsek, bu olumlu resmin uzun süre devam edeceğini ümit edebiliriz” diye konuştu. İTO Başkanı Avdagiç`in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

PLAN HEDEFİ TUTAR

“Türkiye`nin üçüncü ve dördüncü dönemdeki büyümesinin yüzde 1.5-2 bandında olmasını öngörüyoruz. Türkiye`nin ilk 6 aydaki büyümesini yüzde 6.2 kabul edersek, ikinci altı ayda da yüzde 1.5-2 bandını yakalarsa Yeni Ekonomik Plan`daki yüzde 3.8`lik büyüme oranını rahatlıkla tutturabileceğini öngörüyorum. Hızlı kur dalgalanmasının olduğu dönemlerde fiyatlar biraz roket hızıyla çıkar ama paraşüt hızıyla düşer. O hızın artışına bağlı olarak fiyatlar çok hızlı bir şekilde yukarıya çıktı, kurun dengelenmesine bağlı olarak yavaş yavaş aşağı düşüyor. Önümüzdeki aylarda özellikle ÜFE`nin TÜFE üzerindeki baskısını hissedebiliriz ama Ekim 2019 için konulan hedeflerin yakalanması konusunda doğru bir sürecin içinde olduğumuzu düşünüyorum.”

YERLİ YAZILIM

“Yerli yazılımlar konusunda toplumsal bilinci artırmak lazım. Tabii ki bu ortaya çıkan yazılımların da beklenen fonksiyonları icra edebilecek düzeyde olması gerekiyor. Bu anlamda Türkiye önemli yol aldı fakat dünyada bu konudaki süreç çok hızlı gelişiyor. Dolayısıyla biz ne kadar yol alırsak alalım, önümüzde daha yapılması gereken kabarık bir liste var. Kamunun özellikle bir irade koyup, yerli yazılımları önceleyen bir yaklaşım sergilemesi beklentisi içindeyiz.”

ŞİRKETLER TEKNOPARKLAR İÇİN SIRADA BEKLİYOR

“Son birkaç yıldır Ar-Ge merkezlerinin sayısının ve teknoparklara sağlanan imkanların artırılması noktasında Türkiye çok önemli adımlar attı. Teknopark İstanbul şu anda Türkiye`nin en önemli teknoparklarından biri. Bunun iki önemli kurucu ortağından biri de İstanbul Ticaret Odası. Şu anda yüzde yüz dolulukta çalışıyor. Teknopark İstanbul`da yer almak için sırada bekleyen pek çok şirket var. En önemli hedeflerimizden biri de teknoparkların kapısında bekleyen hiçbir şirketin olmaması. Fiziki mekanların artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

İHRACATÇIMIZ KAPIKULE`DE BEKLEMEMELİ

“Kapıkule`den artık hızlıca çıkabilmemiz lazım. Bizim ihracatçımız gümrükte 3 gün, 5 gün beklememeli. Şu anda kuzeybatı Çin`den Avrupa`ya 15 günde trenden mal indirilmeye başlandı. Dolayısıyla Çin`in Avrupa`ya çok hızlı nüfuz ettiği bir yerde bizim çok süratle Kapıkule`den çıkabilmemiz lazım. Yeri geliyor 10 km, 12 km sıra oluyor. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız var. Avrupa Birliği nezdindeki bazı ülkelerde geçiş belgeleri ile ilgili konuları çözmemiz gerekiyor.”

SESSİZ BİR DEVRİM

“Türkiye, son yaşanan ekonomik süreçten sonra çok önemli mesafe kat etti. Bu konuyu takip eden uluslararası kurumlarda 60. sıralardan 43. sıralara çıktı. Bu gerçekten sessiz bir devrim. Hâlâ 40. nokta bizim için tatminkâr değil. Ama geldiğimiz noktayı ve aradaki mesafeyi dikkate aldığımız zaman çok kısa zamanda çok önemli bir mesafe kat ettiğimizi görüyoruz. Aynı iradeyi aynı kararlılıkla göstermeye devam etmemiz ve mutlaka ilk 20-25`in içine girmeyi hedeflememiz lazım”