• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.481
  • ...
"Peygamber Efendimizi hayatımızın her anında yaşamalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önümüzdeki pazartesiyi salıya bağlayan gece, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in dünyayı şereflendirdiği Mevlid-i Nebi'nin yıl dönümünü. Sevgili Peygamberimizin doğum günü olan Rebiu'l-evvel ayının on ikinci gecesi olan bu pazartesi günü Müslümanlar tarafından zikir, dua ve ibadetlerle idrak edilecek.

Mevlid Kandili münasebetiyle Batman halkına iki cihan serveri Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i sorduk.

İLKHA mikrofonuna konuşan Batmanlılar, sadece Mevlid Kandilinde değil, Peygamberimizi hayatımızın her anında yaşamamız gerektiğini belirttiler.

Toplumun Peygamberi yeterince anlamadığını söyleyen Mücahit Oğur, "Mevlid Kandili denince O'nu anmak, çizdiği yolu takip etmek, hadisler, katıldığı savaşlar gibi şeyler insanın aklına geliyor. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem 571 yılında Mekke'de doğmuştur. Peygamberimiz doğduğu gece Kisra sarayında 14 tane burcun yılılması, Yahudilerin o gece haykırarak 'Ahmed dünyaya geldi' diye feryat etmeleri mucizeleri aklıma geliyor. Toplumumuz yeterince Peygamberimizi anlamamıştır. Bizler Peygamberimizle ilgili çok az kitap okuyoruz. Peygamberimizle ilgili piyasada çok sayıda kitap var. O kitaplardan kim kendine ne ders çıkarırsa ona ışık olacaktır. O'nun çizdiği yol olan sünnetullaha uyulması gerekir." dedi.

"Peygamberimizi hayatımızın her anında yaşamalıyız"

Müslümanların Peygamberimiz gibi bir yaşam sürdürmediklerinden yakınan Mehmet Emin Orakçı, "Mevlid Kandili denince aklımıza Peygamberimizin hayatı geliyor. Sadece Mevlid Kandilinde Peygamberimizi anmak yeterli değil, Peygamberimizin yaşantısını aynı şekilde hayatımızın her anında yaşamalıyız. Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de doğmuştur. O dünyaya geldiğinde Mecusilerin bin yıllık sönmeyen ateşi sönmüştür, putlar yere serilmiştir, yeryüzü şereflenmiştir ve bütün insanlar mutlu olmuştur. Şu anda 'Peygamberimiz kim?' dediğimizde herkes O'nu tanıyor ama herkes Peygamberimizin yaşamını kendi yaşantısında yaşamıyor. Herkes Peygamberimizin gençliğini biliyor fakat kimse O'nun gençliği gibi yaşam sürdürmüyor. Peygamberimizle ilgili kitapları okuyorum ve her sene siyer sınavına katılıyorum." diye konuştu.

"Peygamberimizi yeterince tanımış olsaydık bu halde olmazdık"

Toplumun yeteri kadar Peygamberi ve O'nun davasını anlayamadığına işaret eden Memduh Çetiz, "Mevlid Kandili denince Peygamberimizin doğumu aklımıza geliyor. Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de doğmuştur. Peygamberimiz doğduğu gece Kisra saraylarındaki 14 sütunun yıkıldığından bahsediliyor, Mecusilerin ateşi sönüyor. Bizler Peygamberimizi yeterince tanımıyoruz. Toplum olarak yeterince tanımıyoruz, tanımış olsaydık bu halde olmazdık. O'nun hayatını okumamız, sünnetini yerine getirmemiz lazım. O'nun hayatını iyice yaşayıp herkese bunu göstermemiz lazım. O'nun hayatı ve sahabe hayatıyla ilgili baya bir kitap okumuşum. Okumuşuz, ama azdır. Yeteri kadar O'nu anlayamamışız, toplumda bunu görüyorum." ifadelerini kullandı.

"Sadece Mevlid Kandilinde değil, her günü O'nun günü saymamız gerekiyor"

Hıfzullah Ay ise şunları söyledi: "Mevlid Kandili denince Hazreti Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem aklımıza geliyor. O'nun nasıl çileler çektiğini hepimiz bilmeliyiz. Çok zorluklar çekti. Küçük yaştayken hem annesiz hem de babasız kaldı. 571 yılında dünyaya gelmiştir. Doğduğu gün her yer aydınlık olmuş, bütün putlar yıkılmış. Peygamberimizi yeterince tanıyoruz, O'nun sünnetini devam etmeye çalışıyoruz. O'nun hayatıyla ilgili dini kitapları araştırıyoruz, Kur'an-ı Kerim'i okuyoruz. Her zaman O'nun yolundan gitmemiz gerekiyor. Sadece Mevlid Kandilinde değil, her günü O'nun günü saymamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin hayatından bahseden kitapları da okumuşum."

Kur'an-ı Kerim'de Peygamberimizin en güzel şekilde methedildiğini vurgulayan Nurettin Turan, "Peygamberimiz Mevlid Kandilinde, 571 yılında dünyaya gelmiştir. Peygamberimiz dünyaya geldiği zaman putlar yıkıldı. Bizler Peygamberimizi çok iyi tanıyoruz. Kur'an-ı Kerim O'nun methini vermiştir. O'nun ile ilgili de çok kitap okumuşum, ama sayısı aklıma gelmiyor." şeklinde konuştu.

"Peygamberimiz biz Müslümanlar için vazgeçilmezdir"

Peygamberimizin hayatının yeni nesillere aktarılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Şirin Yılmaz, "Mevlid denince aklımıza Peygamberimizin doğumu gelir. Dünyaya teşrifleri gelir. Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de doğmuştur. Peygamberimizin doğumuyla birçok mucize gerçekleşmiştir. İran'da bin yıldır yanan bir ateş sönmüş ve putlar devrilmiştir. Peygamberimiz biz Müslümanlar için vazgeçilmezdir. Sürekli O'nu kendi hayatımızda yaşatmaya çalışıyoruz. Tabi ki yeni nesillere O'nun hayatını aktarmamız lazım, okuyup hayatını yaşatmamız lazım. Peygamberimiz sürekli hatırda kalmalıdır. Elimden gelinceye kadar O'nun hayatını okumaya çalışıyorum." açıklamasında bulundu.

"O'nun hayatını, sürdürdüğü yolu takip etmeliyiz"

Haydar Bahatır da şunları söyledi: "Mevlid Kandili denince Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem ve İslam aklımıza geliyor. Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de doğdu. Peygamberimiz dünyaya gelince bazı mucizeler olmuştur. Putlar yere serilmiştir. Peygamberimizi tanıyoruz, hayatını okuyoruz. Bir Müslüman olarak Peygamberimizi tanımak lazım. O'nu tanımak için çok okumak lazım. O'nun hayatını, sürdürdüğü yolu takip etmeliyiz. Peygamberimizin hayatı ve mücadelesi hakkında 10 tane kitap okudum."

"Peygamberimiz denince ahlak, güzellik aklımıza geliyor"

Peygamberimiz denince akla hep güzelliklerin geldiğinin dile getiren Ömer Çelik, "Mevlid Kandili denince Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem aklımıza geliyor. Dünyaya teşrif etmesi aklımıza geliyor. O'nun rahmet, merhamet Peygamberi olduğu aklımıza geliyor. Ahlak, güzellik aklımıza geliyor. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir dönemden değerli döneme geçmesi aklımıza geliyor. Birçok güzellik aklımıza geliyor. Peygamberimiz 571 yılında dünyaya gelmiştir. Bu nedenle Peygamberimizi anıyoruz. Peygamberimiz doğduğu gece İran'ın Kisra sarayının yıkılması aklımıza geliyor. Mecusilerin bin yıl sönmeyen ateşinin tek seferde sönmesi aklımıza geliyor. Doğu ve Batı'daki yıldızların yere yaklaşması aklımıza geliyor. Mekke'de birçok putun devrilmesi aklımıza geliyor."

"O'nu örnek alıp, hayatını kendimize tatbik etmemiz gerekir"

Çelik konuşmasının devamında şunları söyledi: "Elhamdülillah Peygamberimizi çok iyi tanıyoruz. Peygamberimizin hayatında birçok güzel örnekler vardır. Özellikle Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerimde, 'Andolsun ki Allah'ı, Resulünü ve ahiret gününü umuyorsanız, Allah Resulünde size apaçık güzel örnekler vardır.' diye buyuruyor. O'nu aile, ticaret ve birçok güzel ahlakıyla örnek almışız. O'nu daha iyi tanımak için O'nu örnek alıp, hayatını kendimize tatbik etmemiz gerekir. O'nun hayatıyla ilgili çok sayıda siyer kitabı okumuşum ve O'nu örnek almışım. O'nun hayatı bize örnektir."

"Toplum Peygamberimizle aydınlandı"

Toplumun Peygamberimiz ile aydınlandığını söyleyen Suphi Şimşek, "Mevlid Kandili denince Peygamberimizin doğumu aklımıza geliyor. Peygamberimiz 571 yılında dünyaya gelmiştir. Peygamberimiz doğduğu zaman sayılmayacak nimetler oldu. Putlar devrildi, dünya bir başka oldu, Toplum aydınlandı. Peygamber efendimizi yeterince tanıyorum. Peygamberimizi daha iyi tanımak için O'nun hayatını okuyoruz, sünnetlerine bakıyoruz. O'nun hayatıyla ilgili 3-5 kitap okudum." dedi.

"O'nun hayatını okudukça yolundan şaşmayız"

Peygamber Efendimizin yolundan gidenin hiçbir zaman yolundan şaşmayacağını belirten Ömer Basut, "Mevlid Kandili denince Peygamberimiz aklıma geliyor. Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de doğmuştur. Peygamberimiz dünyaya gelince Kâbe içindeki putlar yere serilmiştir, Müslümanlık yayılmıştır. O'nun sayesinde Müslüman olduk. O'nu daha iyi tanımak için sohbetler yapılmalıdır. O'nun hayatıyla ilgili kitaplar okuyoruz. O'nun hayatını okudukça yolundan şaşmayız." diye konuştu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir