• DOLAR 32.562
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.388
  • ...
Peygamberimiz (sav)`in doğum yıl dönümünü halka sorduk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam âlemi heyecanla Mevlid Kandilini bekliyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (sallallahu aleyhi ve sellem) dünyaya geldiği gece olan Mevlid Kandili, Müslümanlar tarafından her sene ibadetlerle karşılanıyor. Hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandili, bu yıl 19 Kasım 2018 Pazartesi günü kutlanacak.

İLKHA muhabirleri, Mardinlilere mikrofon uzatarak Mevlid Kandilini sordu. Kimisi doğru cevap verip önemli mesajlar paylaşırken kimisi de bu geceden habersiz olduğu söyledi. Kimisi ise "Okumam yazmam yok!" diyerek geçiştirdi.

İşte, İLKHA muhabirinin sorduğu sorular ve aldığı cevapların bazıları;

"Mevlid Kandilinden haberim yoktu"

Pazartesi günü idrak edilecek Mevlid Kandilinden haberinin olmadığını söyleyen Halise Gümüş, "Mevlid Kandili denildiğinde Peygamber Efendimizi (Salallahu Aleyhi Vesellem)  hatırlıyoruz. Rabbim Mevlid kandilini hayırlara vesile kılsın. Evde namaz kılıyoruz, dua ediyoruz, bisküvi dağıtıyoruz." dedi.

"Tek önderimiz Peygamber Efendimizdir"

Mevlid Kandili denilince Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  doğumu, yaşayışı ve insanlara örnek olan ahlakının aklına geldiğini belirten Mehmet Beşir Güneş ise şunları söyledi:

"Bu dünyada tek önderimiz Peygamber Efendimizdir (Salallahu Aleyhi Vesellem). Biz, Peygamberimizi yeterince tanıyoruz ama maalesef yeterince tanımayan birçok kesim var. Peygamberimizi tanımayanlar açısından büyük acizliktir. Çünkü asıl önderimiz şu veya bu değil, Peygamberimizdir. Maalesef bazı kişiler o kadar ön plana tutuluyor ama Peygamber Efendimizi arka planda bırakıyorlar. Bu konuda hem bizlere hem eğitimcilere büyük sorumluluklar düşüyor. Peygamber Efendimizin yaşayışını ve hayat tarzını özellikle Mevlit Kandili tarzı programlarda gençlerimize, büyüklerimize aşılamak gerekiyor. Bu konuda daha çok hassas davranmamız gerekiyor. Hem diyanetin hem de STK'ların düzenlediği programlara katılım sağlayalım, bu haftanın ehemmiyetine binaen çocuklarımızı bilgilendirelim."

"Sağlam bir neslin yetişmesi için hayatını çocuklarımıza aşılamamız lazım"

Mevlid Kandili denilince Peygamber Efendimizin hayatının anlama ve yaşamanın hatırlandığını dile getiren Tekin Eney, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  hayatını bilmemiz gerekir. Sağlam bir neslin yetişmesi için Peygamber Efendimizin hayatını çocuklarımıza anlatmamız ve daha küçükken onlara aşılamamız lazım. Kendi yaşayışımızı düzeltmemiz lazım, Peygamber Efendimizi anlamamız ve ona ayak uydurmamız lazım. Müslümanlar şu an çok dağınık tek bir halinde değil, eğer Peygamber Efendimizi yeterince tanısaydık İslam âlemi o kadar sıkıntı çekmezdi. İdrak edeceğimiz Mevlid Kandilinin İslam ümmetinin vahdetine vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

"Köyde yemek yapıp dağıtacağız"

Mevlid Kandilini idraki için şimdiden hazırlık yaptıklarını söyleyen Filiz Hazar da "İnşallah Pazartesi günü Peygamber Efendimizin viladetinin yıl dönümü vesileyle köyde yemek yapıp dağıtacağız. Salâvat kampanyası düzenliyoruz. Hem biz hem çocuklarımız salâvat getiriyoruz. Çünkü Mevlid Kandili bizlere Peygamber Efendimizi ve İslam dinini hatırlatıyor. Peygamber efendimizin hayatı her yerde olması lazımdır. Okullarda derslerde dile getirmesi ayrıca bizi sevindiriyor. Peygamber Efendimiz ile ilgili yaptığınız bu habere de çok sevindik." diyerek mutluluğunu dile getirdi.

"Camide namaz kılıp dua edeceğiz"

Mevlid Kandilinde camiye gideceklerini namaz kılıp dua edeceklerini söyleyen Kazım Kanioğlu, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem) doğumunu ve vefat yılını unuttum, hatırlamıyorum. Camiye gidip namaz kılacağız dua edeceğiz, Müslümanlar da hayır hasenat yapsınlar." dedi.

"Peygamber Efendimizi tanıyıp onun yolundan gitmemiz lazım"

Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  Mevlid Kandili nedeniyle çok sevinçli olduğunu dile getiren Ahmet Dağduman, "Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  Mevlid Kandili nedeniyle çok sevinçliyiz. Peygamber Efendimizin hayatı hakkında pek fazla bilgim yok ama okuyup öğrenmemiz lazım. Dünya menfaatini dinimizden daha çok ön planda tutuyoruz. Bu tür haberler halk arasında daha çok yapılırsa milletimiz daha çok bilinçlenecek. Bu şekilde Peygamber Efendimizi, Kur'an-ı Kerim'i ve hadisi şerifleri daha iyi tanır. Batı, Kur'an'dan yola çıkarak aya çıkıyor, biz ise daha onların arkasından gidiyoruz. Bu çok yanlıştır. Hakkıyla Peygamber Efendimizi tanıyıp onun yolundan gitmemiz lazım." diye konuştu.

"Peygamberimizin doğumunu ve vefat yılını hatırlamıyorum"

Mevlid Kandilinden haberdar olduğunu söyleyen Ali Dinç, "Pek fazla bilgim yok ama Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  viladeti nedeniyle düzenlenecek programlara gidip namaz kılıp hem ona kendimize dua edeceğiz. Peygamber Efendimizin doğumunu ve vefat yılını hatırlamıyorum. Siz nasıl bunları bana soruyorsunuz, bilmediğimi sizden öğrendim, bildiklerimi size anlattım ise Müslümanlar olarak birbirimize öğretmemiz lazım. Peygamber efendimizin doğumunu, vefatını ve hayatını birbirimize gençlerimize, çocuklarımıza anlatmamız lazımdır." şeklinde konuştu.

"Bu günün hürmetine namaz kılıp dua edeceğiz"

Mevlid Kandilinin hangi camide idrak edileceğini bilmediğini söyleyen yaşlı bir kadın ise "Mevlid Kandili denilince Peygamber Efendimizi (Salallahu Aleyhi Vesellem)  hatırlıyoruz. Bu günün hürmetine namaz kılıp dua edeceğiz." dedi

"Mekke'de 1971'de doğmuş, kaç yılında vefat ettiğini hatırlamıyorum"

Mevlid Kandili denilince akıllarına yardımlaşma, hayır-hasenat geldiğini belirten Halil İbrahim Hocaoğlu, "Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)   doğum günüdür. Peygamber Efendimiz bizim için İslam için çabaladı. Her şeyi İslam için yaptı. Mevlid Kandilinde millet bir şeyler dağıtır, mezarlığa gider, hayır yaparlar. Camilerde Kur'an'ı Kerim Yasin'i Şerif okurlar Hatim indirirler. Peygamber Efendimiz Mekke'de 1971'de doğmuş, kaç yılında vefat ettiğini hatırlamıyorum pek fazla bilgim yok." ifadelerini kullandı.

"Tarihçi değilim, kaç yılında vefat ettiğini bilmiyorum"

Vatandaşlardan Şeyhmus Olgaç ise "Mevlid Kandili denilince Peygamber Efendimizin (Salallahu Aleyhi Vesellem)  doğum gününü, Müslümanlığı hatırlıyoruz. Peygamber Efendimiz doğunda ne tür hadiseler meydana gelmiş bilmiyorum. Kaç yılında doğduğunu bilmiyorum ama 63 yılında vefat ettiğini biliyorum. Tarihçi değilim, Hicri kaç yılında vefat ettiğini bilmiyorum. O günde namaz kılacağız, Mevlid okuyacağız, salâvat getireceğiz ve dua edeceğiz." diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir