• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...
Ordu fikri Avrupa`yı böldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gündeme getirdiği ortak ordu fikri, Avrupa Birliği ülkelerini ikiye böldü.

Macron'a ilk destek, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'den geldi. Merkel, "Bir gün gerçek bir Avrupa ordusu kurulması vizyonu üzerine çalışmalıyız" dedi.

İspanya, İtalya, Çekya ve Macaristan gibi ülkeler de ortak ordu fikrine sıcak bakıyor.

Fikri desteklemeyen ülkeler

İngiltere başta olmak üzere Avusturya, İsveç ve Rusya ile sınır olan Letonya ve Litvanya gibi ülkeler ise NATO'nun savunma güvencesini tercih ettiğini açıkladı.

Fikre karşı çıkan ülkelere son olarak Hollanda ve Danimarka katıldı. İki ülkenin savunma bakanları, fikri desteklemediğini açıkladı.

"Avrupa ordusu önerisi çok uçuk"

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, Avrupa ordusu önerisini "çok uçuk" ifadesiyle nitelendirdi. Egemenlik tartışmasından dolayı bunu istemediklerini belirtti.

"Bizi kendi ordumuz ilgilendiriyor" diyen Bijleveld, Hollanda ordusunun gerektiğinde NATO ve Avrupa Birliği ile birlikte çalıştığını vurguladı.

Hiçbir koşulda destek yok

Danimarka Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen da Avrupa ordusu fikrini hiçbir koşulda desteklemediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen ise "ABD bizim özgürlük savunmamızın köşe taşı" dedi, "ABD'ye karşı kendimizi savunacağız diye bir şey yok" ifadesini kullandı.

Trump'ın sert tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump Macron'un ortaya attığı fikre çok sert tepki göstermiş, "Emmanuel Macron Avrupa'nın ABD, Çin ve Rusya'dan korunmak için kendi ordusunu kurmasını öneriyor. Ama Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Almanya vardı. Peki bu Fransa açısından nasıl gelişmişti? ABD ordusu gelip yetişmeden önce Paris'te Almanca öğrenmeye başlıyorlardı. NATO için öde ya da ödeme" demişti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir