• DOLAR 32.527
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2488.951
  • ...
Kanser tarama aracı Viranşehir`de hizmete başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Viranşehir ilçe Sağlık müdürlüğü tarafından kanser tarama aracı ilçe ve köylerde hizmet vermeye başladı.

Konu ile ilgili bilgi veren Viranşehir 1 Nolu ASM Aile Hekimi Dr. İbrahim Demir, "Viranşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün desteği ile biz Viranşehir 1 Nolu ASM hekimleri tarafından fedakârlık yapılarak ülkemizde ve dünyada sık görülen rahim ağzı kanseri açısından tarama yapıyoruz. Bu taramadaki amacımız riskli sayılabilecek 18-65 yaşlardaki kadınlarımızın çok rahat bir şekilde ulaşım sağlayarak bu taramayı gerçekleştirmesi ve kanser bilinci oluşturmasıdır. Tamamen ücretsiz olarak yapılan bu tarama programımıza ilçemizdeki 18-65 yaş arası tüm kadınlarımızı bekliyoruz." dedi.

Demir, "Rahim ağzı kanseri kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkla görülen bir genital kanser türüdür. HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu dediğimiz bir virüs enfeksiyonu sorumludur. Bu nedenle çok partneri olanlarda, sigara içenlerde, vücut drenci herhangi bir şekilde zarar görmüş olanlarda, düşük sosyokültürel düzeyde olanlarda sık görülmektedir. HPV enfeksiyonun alınmasıyla kanser gelişmesi arasındaki süre, ortalama 13 yıldır. Kansere yakalanan hastaların yüzde 70'i son 5 yıl içerisinde smear testi yaptırmamış olan kadınlardır. Dolayısıyla smear testiyle erken dönemde daha hücre değişikliği döneminde hastalığı yakalamak ve tedavi etmek, rahim alınmadan doğurganlığın korunması mümkündür." şeklinde konuştu.

Smear testi nedir?

Smear testi hakkında bilgi veren Demir, "Smear (yayma) testinin uygulamasının yaygınlaşmasıyla bu hastalıktan ölüm oranı yüzde 50 azalmıştır." diyerek şunları söyledi:

"İlk Smear testi için 21 yaş beklenmeli, 21-30 yaş arası 3 yılda bir yapılmalıdır. 30-65 yaş arası HPV virüs tayini ile (eğer negatif ise) 5 yılda bir yapılmadır. 65 yaş üzerinde ise eğer son 10 yıl içerisinde yapılan smear testlerinde sorun yoksa hiç yapılmayabilir. Yine rahmi iyi huylu sebeplerle alınmış olan hastalardan hiç smear alınmayabilir. Bununla birlikte smear testinin yaklaşık yüzde 20 oranında yanılma payı olduğu ve HPV tiplemesinin maliyeti düşünülürse ülkemiz koşullarında yine senede bir kez 21 yaştan sonra tüm kadınlara smear testi uygulanmasının uygun olduğu kabul edilmelidir." (Sabri Acet-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir