• DOLAR 32.498
  • EURO 34.626
  • ALTIN 2475.082
  • ...
İTO Başkanı: Katılım bankacılığını birlikte geliştirelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası İslam Ekonomisi, Finansı ve Etik Kongresi (ISEFE 2018), 3-4 Kasım tarihlerinde İstanbul`da gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında, İslam ekonomisi ve finansının bu coğrafyanın köklerine işlemiş bir olgu olduğuna dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç şunları söyledi: “Sorumluluğumuzun şu olduğunu düşünüyoruz; Müslümanlar olarak, sömürü, vahşi kazanç hırsları, adaletsiz gelir dağılımı ve açlıkla boğuşan bir dünyaya karşı, hepimizin sorumluluğu var” dedi. Avdagiç, tüm insanlığa daha adil, insana ve çevreye değer veren, kazanç hırsının esiri olmamış, mahlukatı önemseyen, bir ekonomik anlayışın gerektiğini belirterek, “Bu da ancak ekonomik faaliyetlerde insani ve İslami bir yaklaşımla mümkün olabilecektir” şeklinde konuştu.

KATILIM BANKACILIĞI

Konuşmasında, İslam dünyasında poliçe ve ortaklık sözleşmelerinin 8. yüzyıldan beri kullanıldığını belirten Avdagiç, Osmanlı`nın da para vakıflarıyla finans meselesine önemli bir çözüm sunduğunu hatırlattı. Avdagiç şöyle konuştu: “Günümüzdeki İslami finansın kurumsal karşılığı katılım bankacılığıdır. Elbette bizler Müslümanlar olarak ‘faiz yasağını` İslami bankacılığın ve finans sisteminin mihenk taşı kabul ediyoruz. Günümüzün moda tabiriyle söylemek gerekirse, İslam ekonomisinin çıpası olduğunu düşünüyoruz. Hele hele bugünlerde yüksek faiz kıskacına alınan tüccarın neler çektiğini İTO üyeleri olarak çok iyi biliyoruz.”

ORTAK HEDEF OLMALI

Katılım bankacılığının Türkiye`de henüz istenilen seviyeye gelemediğini de dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Katılım bankacılığını ya da İslami finansı, bu konuda duyarlılığı olan tüccarın ihtiyaçlarını karşılayacak bir yaygınlığa ve pratikliğe kavuşturmak hepimizin ortak hedefi olmalı” diye konuştu.

AHLAK VE EKONOMİ AYRILMAZ

Ahlakın ekonominin ayrılmaz ve tamamlayıcısı bir parçası olduğunun altını çizen İTO Başkanı Şekib Avdagiç şöyle konuştu: “Ahlakın yer almadığı, yön vermediği ekonomi, çağdaş dünyada insanlığın hizmetinde olmaz, sadece sömürüde kullanılabilir. Ahlakın ekonominin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu akl-ı selim sahibi Doğudan ve Batıdan tüm düşünürler, gündeme getirmektedir.”

İSLAMİ FİNANSTAKİ GELİŞMELER

İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu da “İslami Finans ve İslami Bankacılıktaki Son Gelişmeler” konulu panelde oturum başkanlığı yaptı. Panelde, Prof. Dr. Mohamed Eskander Rasid, İslami Bankacılığın, sürdürülebilir ve çevreci sistemlerle olan uyumuna dikkat çekti. Dr. Alaa Alabed, İslami Finans ve Bankacılığın uzun dönem yatırımlar için en uygun model olduğunu belirterek risk paylaşımının da bu modelde olduğunu söyledi. Dr. Alabed, İslami finansta bulunan vakıf modelinin birçok ülkenin gelişmesinde itici güç olduğuna da dikkat çekti. Dr. Tarık Akın, İslami Finans modelinin risk paylaşımı ile küçük işletmelerin de finansa erişimini kolaylaştırdığını vurguladı. Dr. Muhammad Amin Ali Qattan, Kuveyt`te, İslami Bankacılığın uygulanması, ‘muşaraka ve mudarebe` yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir