• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
Mardin`de 6 yeni okul inşa edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan "Kriz zamanlarında herkes için eğitim" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında, Suriye krizi sonrası oluşan göç dalgası ile 3.4 milyon kişinin Türkiye'ye göç ettiği, bunlardan 1.1 milyonunun ise eğitim çağında olduğuna dikkat çekildi.

Göç sonucu oluşan eğitim talebinin karşılaması için Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde "Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projelerin" uygulandığı aktarıldığı toplantıda, 19 ilde 57 okulun inşa edileceği, bunlardan 6'sının Mardin'e yapılacağı belirtildi. Okullarda, aralarında Suriyelilerin bulunduğu 4 bin 320 öğrenci eğitim görecek.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet Oruç, söz konusu projenin 2013 yılından beri devam ettiğini hatırlattı.

Oruç, "Suriye'deki iç savaş sonrası ortaya çıkan mülteci krizi ile beraber 3,5 milyona yakın Suriyeli ülkemize geldi. Bunların bir milyon 100 bini eğitim çağı dediğimiz 5-17 yaş aralığındadır. Eğitim çağındaki çocukların eğitim sistemine kazandırılması için çalışma başlattık. Her çocuğun eğitime ulaşma hakkı vardır. Bu hakka yani eğitime ulaşması için gereken alt yapının sağlanması için bir proje başlattık. Özellikle Avrupa Birliği mali imkânıyla sağlanan fonlar kapsamında şuan da 475 milyon avroluk bir proje öngörüyoruz. Geçici korumada ki Suriyelilerimizin yüzde 95'i yaşadığı 19 ilde 220 tane okul inşa etmeyi planlıyoruz. Bu 220 okulla 5 bin 200 civarında derslik ve 160 bin öğrencilik kapasite oluşturacağız. Projelerimde hem derslik ihtiyacını karşılayacağız hem de çocuklarımızın sosyal kültürel anlamda becerilerinin artırılması ve kendilerini mesleki, akademik anlamda geliştirebilecekleri eğitim ortamları hedefliyoruz. Mardin özeline yapacağımız 6 okulla da yaklaşık 80 milyon TL civarında bir yatırımı buraya kazandıracağız. 2019 yılının sonunda inşallah bu okulları hizmete açmayı hedefliyoruz." dedi.

Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ise kente bulunan yaklaşık 90 bin Suriyeliden 7 bin 867'sinin öğrenci olduğunu belirtti.

Sarı, konuşmasına şöyle devam etti: "2016 yılı Kasım ayı itibariyle bu öğrencilerimizi okullarımıza dağıttık. Şu an da 564 okulumuzda eğitim görüyorlar. Şu an da Suriyelilere yönelik özel okulumuz yok, hepsi bizim öğrencilerimize eğitim görüyorlar. Bizim avantajımız Suriyeli öğrencilerimizin Arapça ile Kürtçe bilmesidir. Bizim vatandaşlarımızın da Arapça ile Kürtçe bilmeleri entegrasyonu çabuk sağladı. Bu toplantının Mardin'de olması bizi memnun etti. Mardin'de yapılacak 6 okul toplam 144 derslikten oluşacak. 81 milyon TL maliyeti var. Ortalama 4 bin 500 öğrencimiz bu okullar da eğitim görecek. Artuklu, Nusaybin, Midyat ve Kızıltepe olmak üzere 6 okul yapılacak. Tüm öğrencilerimizin birlikte eğitim görecekleri çok modern okullar olacak. İnşallah donatımları, tüm ihtiyaçları proje kapsamında gerçekleşecek." (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir