• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
"7 milyon üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Bölge Devlet Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" nedeniyle şeker ölçümü ve bilgilendirme stant açıldı.

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla Batman Bölge Devlet Hastanesinde bir dizi çalışma başlatıp dün sağlık çalışanlarına ve diyabet hastalarına bilgilendirme semineri verildiği kaydedildi.

Batman Park AVM'de açılan stantta görevliler tarafından ücretsiz şeker, kilo ve boy ölçümü yapılarak diyabet ile ilgili hazırlanan broşürler dağıtıldı. Konuyla ile ilgili vatandaşlar uzmanlar tarafından bilgilendirildi.

"7 milyon diyabet hastasından 3 milyonu hasta olduğunun farkında değil"

Stant ile ilgili İLKHA Muhabirine bilgi veren Batman Bölge Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Sultan Tufan, "Bugün '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' herkes için normal gün iken diyabetliler için çok önemli bir gündür. Bugün doğum günleri kadar önemlidir. Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır. Bunun 3 milyonu diyabet hastası olduğunun farkında değildir. Bu kadarı da diyabet açısından risk teşkil etmektedir. Yapılan son çalışmalarda dünyada 382 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 10 yıl sonra bu sayı 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir." dedi.

"Diyabeti önleme çalışmaları bütün dünya sağlık örgütü çalışmalar başlatmaktadır"

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirten Tufan, "Bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan kompilasyonları olan, maliyeti yüksek olan ve yaşam kalitesini düşüren diyabeti önleme çalışmaları bütün dünya sağlık örgütü çalışmalar başlatmaktadır. Bunun için de '14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde bu hafta içinde değişik etkinliklerle bu konuya dikkati çekerek bilgilendirme çalışmaları başlatmakta bizde Batman Bölge Devlet Hastanesi olarak değişik etkinliklerle bu konuya dikkati çekmeye çalıştık. Dün 'Diyabetle Yaşam' konferansı sağlık çalışanlarına ve diyabet hastalarına verdik. Bu günde Batman Park AVM'de bir stant açtık. Ücretsiz kan şekeri taraması yapacağız. Ücretsiz broşürler dağıtarak insanlarımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışacağız. Çünkü erken tanıyla diyabet önlenebilir. Erken tanı koyulan insanlarımız yaşam tarzı değişikliğiyle bunlar sağlıklı beslenme, egzersiz, kilo kontrolüyle diyabet önlenebilmektedir. Asla diyabet olmada da hayatlarını sürdürebilmektedirler." ifadelerini kullandı.  

"Batman'a çocuk endokrinolojisi gönderilmesini talep ediyoruz"

Batman'a çocuk endokrinolojisi verilmesi gerektiğini söyleyen Tufan, "Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmakta bunun yüzde 14'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Batman'da da yine aynı şekilde çok sayıda diyabet hastası bulunmaktadır. Neredeyse bunun yüzde 3'ü tip bir diyabetlilerden oluşmaktadır. Tabi ki sadece tip bir diyabetliler değil endokrinoloji hastalıkları da böyledir. Çocuk endokrinolojisi olarak Batman'a gönderilmesini talep ediyoruz. Bugün 14 Kasım konuya dikkati çekmek için çeşitli etkinlikler yapmaktayız. O acıdan da bunu vesile kılarak Batman'a çocuk endokrinolojisinin gönderilmesini gerekli yetkililerden rica ediyoruz." diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir