• DOLAR 32.572
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2492.444
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)`dan yapılan kamuoyu açıklamsı ile çeltik alımlarına başlanacağı duyuruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2018 yılı çeltik üretiminin geçen yıla göre %4,4 artışla 940 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Kuruluşumuzca çeltik piyasaları yakından izlenmekte ve piyasaların seyrine göre uygulamaya konulacak politikalar şekillendirilmektedir.

Ağustos sonunda başlayan çeltik hasadının başından itibaren üreticilerimizin ürünleri, piyasada oluşan yüksek değerden işlem gördüğünden TMO olarak müdahaleye gerek duyulmadı. Ancak ilerleyen dönemde hasat yoğunluğu ve finansman maliyetinin de etkisiyle bir miktar gevşeyen piyasa fiyatlarına karşın üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla 17 Ekim 2018 itibarıyla emanet alımlara başlandı.”

15 KASIM 2018'DEN İTİBAREN

“Gelinen noktada, çeltik fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla 15 Kasım 2018'den itibaren peşin çeltik alımlarına da başlanacaktır.

En son 2016 yılında ton başına 1.675 TL olarak açıklanan 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik fiyatı 2018 yılında ton başına 2.600 TL olarak (2016'ya göre %55 artış) belirlendi. Alım fiyatına ilaveten prim ve diğer desteklerle birlikte verilen toplam 160 TL/ton ile çeltik üreticimizin eline ton başına 2.760 TL geçecektir.”

ÇELTİK ALIMLARINDA İZLENECEK POLİTİKALAR

“Bu yıl TMO tarafından çeltik alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:

                1.           TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara çeltik bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

                2.           Ürün bedeli ödemeleri, çeltiğin TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

                3.        Sözleşme imzalanan lisanslı depolara çeltik teslim eden üreticilerin ürününü TMO'ya satmaları halinde ödemeler peşin olarak yapılacaktır.

                4.           Tüccar ve şirketlerden (ÇKS Belgesi olmayanlardan) 31 Aralık 2018 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır. Tüccar ve şirketler talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet çeltiklerini 1 Ocak - 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında TMO'ya satabileceklerdir.

                5.           TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.

                6.           Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi şube müdürlükleri ve ajans amirliklerinden de alınabilecektir.

                7.           Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

                8.           Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO'dan %30 avans alabilecektir.

                9.           Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan çeltik için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

                10.        TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25'i TMO tarafından karşılanacaktır.”

ÜRETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:

“TMO'ya çeltik teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.”