• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
"Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Batman merkez, belde ve köylerindeki tüm kamu-özel ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan başta rehber öğretmenler olmak üzere, fen bilgisi ve biyoloji öğretmenlerine yönelik "Akılcı İlaç Kullanımı" konulu eğitim verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörü Dr. Bünyamin Sevim tarafından verilen eğitim Batman Belediyesi Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Sevim, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bir sunum yaptı.

Antibiyotikte değil sağlıkta ısrarcı olunması gerektiğini belirten Sevim, vatandaşın kendi başına antibiyotik kullanımına karar vermemesi, hekimine ve eczacıya başvurduğunda da antibiyotik ısrarından kaçınması gerektiğine vurgu yaptı.

Sevim, "İlimizde gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek üzere birçok alanda etkinliklerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda Müdürlük olarak hekimlerimizle gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda yoğun şekilde görüşmeler ve toplantılar düzenlenmekte, konuya ilişkin eczacılarımızla iş birliği yapılmaktadır. Bununla beraber sadece hekim ve eczacıların duyarlılığıyla maalesef iş bitmemektedir. Vatandaşın kendi başına antibiyotik kullanımına karar vermemesi, hekimine ve eczacıya başvurduğunda da antibiyotik ısrarından kaçınması önem arz etmektedir. Bu duruma dikkat çekmek üzere Bakanlığımızca 'Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun' sloganıyla faaliyetler yürütülmektedir." dedi.

Hekime danışmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Sevim, "Halkımız unutmamalı ki antibiyotikler, ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelmektedir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, önceki bir hastalığında kullanmış olduğu antibiyotiğin, benzer hastalığa yakalanması halinde bile hekime danışmadan kullanmaması gerekmektedir." diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir