• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2018 Ekim ayı Hanehalkı Bütçe anketine geçerli bir mazereti olmaksızın katılmadığı gerekçesiyle Gülsüm A.'ya bin 322 TL idari para cezası kesildi.

TÜİK İstanbul Bölge Müdürü Vekili İsmail Gökalp'ın imzasıyla Gülsüm A.'ya gönderilen resmi yazıda, 2018 Ekim ayı Hanehalkı Bütçe Araştırması için Gülsüm A.'nın evi görevli anketörlerce ziyaret edildiği hatırlatıldı.

Söz konusu yazıda, hanehalkı bireylerinin geçerli bir mazereti olmaksızın anketi reddetmesi nedeniyle bu hususa dair tutanak tanzim edildiği belirtildi.

Yazının devamında şöyle denildi: "2018 Ekim ayı Hanehalkı Bütçe Araştırmasına cevap vermeyi reddetmeniz şeklinde ortaya çıkan bu eyleminiz nedeniyle, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 54'üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince Bölge Müdürlüğümüz tarafından hakkınızda bin 322 Türk Lirası idari para cezası tatbik edilmesine karar verilmiştir. İlişikteki ceza karar tutanağında belirtilen idari para cezasının kanuni süresi içinde ödenmesini ve ödendi makbuzunun bir örneğinin belirtilen Bölge Müdürlüğümüz adresine verilmesini/gönderilmesini, aksi takdirde idari para cezasının 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edileceği tebliğ olunur."

TÜİK daha önce de aynı gerekçeyle ceza kesmişti

TÜİK, ankete katılmadığı gerekçesiyle daha önce de bazı vatandaşlara idari para cezası kesmişti. Bunun en bilinen örneklerinden biri de eski haber spikerlerinden Defne Samyeli'ydi.

Samyeli'ye 2013 yılında Hanehalkı Bütçe Anketi'ne geçerli bir mazeret olmaksızın katılmadığı gerekçesiyle hakkında idari para cezası uygulanmıştı. Bunu üzerine Samyeli, konuyu mahkemeye başvurmuştu.

Samyeli başvurusunda, "fiili imkansızlıklar nedeniyle anket çalışmasına katılmaktan muaf tutulması talebinin reddedildiğini, çalışma kapsamında günlük olarak alışveriş yaparken hangi markaları tercih ettiği, düzenli aylık harcamaları, taksit ve borç ödemeleri ve bunun gibi özel hayatının gizliliğine müdahale niteliğindeki soruları cevaplandırmaya karşı çıkarak anket çalışmasına katılmadığını, bu nedenle idari para cezasıyla cezalandırıldığını" belirterek kendini savunmuştu.

Anayasa Mahkemesi de söz konusu başvuruyu bu yılın mart ayında karara bağlamış ve herhangi bir hak ihlalinin olmadığı görüşüne vararak TÜİK lehine karar vermişti. (Fırat Arslan- İLKHA)