• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
TÜBA 2018 Akademi Ödülleri açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBA'nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan uluslararası “TÜBA Akademi Ödülleri” açıklandı.

TÜBA Akademi Ödülleri; Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, ve Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoride verilmektedir. Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi`nce ödül tevcih edilen bilim insanları:

Sosyal ve Beşeri Bilimler: BOLD LUVSANDORJ (Moğolistan Bilimler Akademisi) Türk ve Moğol dilleri, bunların arasındaki bağlantılar, Göktürk kitabeleri ve özellikle Uygur-Uranhay ve Sayan dilleri üzerine çalışmaları; VIOREL PANAITE (Bükreş Üniversitesi öğretim üyesi) Osmanlı uluslararası hukuk düşüncesi, özellikle savaş ve barış hukuku ve Ahdnamaler üzerine çalışmaları için ödül almaya hak kazandılar.

Fen ve Mühendislik Bilimleri: JACKIE Y. YING (Massachusetts Institute of Technology (MIT) Öğretim üyesi, Singapur Biyomühendislik ve Nano Teknoloji Enstitüsü İcra Direktörü), biyomedikal, kataliz, enerji ve ileri malzeme uygulamaları; nano yapılı malzeme ve sistemlerin sentezi ve çeşitli uygulamalarının geliştirilmesi çalışmaları için ödüle layık görüldü.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri: Fatih Mehmet UÇKUN (Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ares Pharmaceuticals`ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos`un Executive Medikal Direktörü), CD19 antijenine yönelik yeni tedavi yöntemlerinin kötü prognozlu lösemi ve lenfomada yararlı olabileceğini gösteren çalışmaları üzerine ödüle sahip oldu.

TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar yaptığı açıklamada; “Dünyadaki muadilleri gibi TÜBA`nın da en önemli işlevlerinden biri, üstün bilimsel başarıları ödüllendirmektir. Bu bağlamda, titizlikle yürüttüğümüz uluslararası TÜBA Akademi, TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) ödül programları kapsamında şimdiye kadar 452 bilim insanı ve 196 bilimsel eser ödüllendirildi. Türkiye`nin uluslararası bilim ödülü ihtiyacını gözeterek, 2015 yılında başlattığımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri`nin gördüğü ve gittikçe artan ilgi, motivasyon ve memnuniyetimizi de artırıyor. Üç alanda aday gösterilenler arasından, öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan, bu yılkilerle birlikte, toplam 13 bilim insanı TÜBA Akademi Ödülleri”ni kazandı. Akademi Ödülleri`miz, yakında açıklanacak TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödüllerimizle birlikte, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenecek “TÜBA Ödül Töreni`nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilecektir. Ödül kazanan bilim insanlarını tebrik ediyor; aday gösteren kuruluş ve kişilere, değerleme sürecinde görev alan bilim insanları, üyelerimiz ve çalışanlarımız ile yüksek himayeleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi arz ediyorum. 2019 TÜBA Ödülleri için de önümüzdeki günlerde çağrıya çıkacağız.” dedi.

TÜBA Akademi Ödülleri, Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşuyor ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına veriliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir